NOS WielrennenAangepast

Wiebes voltooit hattrick in Scheldeprijs, Philipsen oppermachtig bij de mannen

Wiebes sprint voor derde keer op rij naar winst in Scheldeprijs

Lorena Wiebes heeft ook de derde editie van de Scheldeprijs, ook wel beschouwd als het officieuze wereldkampioenschap voor sprinters, naar haar hand gezet.

Na 131 kilometer drukte ze in de massasprint haar wiel net iets eerder over de streep dan Charlotte Kool. De Italiaanse Chiara Consonni werd achter het Nederlandse duo derde.

Ook bij de mannen eindigde de koers in een massasprint. De Belg Jasper Philipsen won de 111de editie, Dylan Groenewegen was de beste Nederlander op de vierde plek.

Wiebes in een zetel

Zeven rensters hadden in de vrouwenkoers op vijftig kilometer van de meet de euvele moed om op avontuur te gaan. Bij het ingaan van de laatste van drie lokale ronden van zeventien kilometer rond Schoten koesterden ze nog een voorsprong van een minuut, maar niet veel later trokken de sprintersploegen de gashendel open. En daarmee was het snel gedaan met de vlucht.

De sterke SD Worx-formatie hielp Wiebes in een zetel richting de finishlijn en de 24-jarige Mijdrechtse maakte het karwei voorbeeldig af, al kwam DSM-troef Kool, vorig jaar nog haar ploeggenoot, nog akelig dichtbij. Maar ook zij kon Wiebes niet van haar 63ste profoverwinning afhouden.

Lorena Wiebes

"Ik had een geweldige lead-out", vertelde de winnares, die eerder dit jaar zegevierde in de UAE Tour, de Omloop van het Hageland en de Ronde van Drenthe. "Ik voelde Charlotte nog wel komen, maar ik ben geen renster die dan de deur dichtgooit."

Philipsen oppermachtig na gezapige koers

Bij de mannen was er sprake van een gezapige koers over 205,3 kilometer, met Alpecin-renner Philipsen als winnaar van de onvermijdelijke sprint.

Jasper Philipsen gaat als eerste over de finish in de Scheldeprijs

Zo spectaculair als de voorjaarskoersen dit seizoen waren, zo saai verliep dit prestigieuze sprintersbal. Met een licht briesje en onder een waterig zonnetje kozen zeven man, onder wie de Nederlandse Beat-renners Vincent Hoppezak en Bram Dissel, het hazenpad. Op drie kilometer van de meet werden de laatsten van hen ingerekend.

Alpecin probeerde vervolgens aan de hand van Mathieu van der Poel de sprint te controleren. Dat lukte niet helemaal, maar Philipsen dook vanuit het wiel van Edward Theuns toch ineens in een gaatje en was veruit de snelste. De Australiër Sam Welsford werd tweede, de 37-jarige Brit Mark Cavendish eindigde als derde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl