Wiebes komt over de finish met vier vingers opgestoken
NOS WielrennenAangepast

Wiebes sprint naar vier op een rij in Scheldeprijs, Kool opnieuw tweede

Lorena Wiebes blijft de enige naam op de erelijst van de Scheldeprijs. De sprinter van SD Worx-Protime won voor de vierde keer in evenveel edities van de koers, die bekendstaat als het officieuze wereldkampioenschap voor sprinters.

Charlotte Kool werd, net als vorig jaar, tweede achter de oppermachtige Wiebes. Martina Fidanza kwam als derde over de streep in start- en finishplaats Schoten, nabij Antwerpen.

Merlier en Wiebes winnen Scheldeprijs, het officieuze WK voor sprinters

De ploegen van topfavorieten Wiebes, Kool (dsm firmenich-PostNL) en Balsamo (Lidl-Trek) sloegen de handen al snel ineen en gaven aanvalslustige renners nauwelijks kans. Uiteindelijk lukte het Anneke Dijkstra van de Nederlandse VolkerWessels-ploeg toch aan de greep van de sprintploegen te ontsnappen.

Dijkstra bewees eerder dit voorjaar al een neusje te hebben voor de juiste vlucht, toen zij in GP Le Samyn met een groepje vooruit bleef en vijfde werd. Die kans leek in de vlakke Scheldeprijs nihil, maar met nog meer dan de helft van het 131 kilometer lange parcours voor de wielen ging de Friezin het avontuur aan.

Fins gezelschap

Na een solo van ruim vijftig kilometer met niet veel meer dan anderhalve minuut voorsprong, kreeg de Nederlandse op 25 kilometer van de finish gezelschap van Wilma Aintila (Lotto-Dstny). Dijkstra en de Finse werkten goed samen, maar verloren in de laatste kilometers snel terrein.

Wilma Aintila en Anneke Dijkstra voor het aanstormende peloton

In het peloton werd hevig gestreden om de voorste plekken, achteraan de groep resulteerde de onrust in meerdere valpartijen.

In de voorlaatste kilometer werden Dijkstra en Aintila ingelopen, Kool leek vervolgens de beste lead-out te krijgen, maar Wiebes overklaste alles en iedereen. Het is de zesde overwinning in twaalf koersdagen dit seizoen voor de 25-jarige Wiebes.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl