Een speciale herdenkingsmunt, geslagen voor het 75-jarig jubileum van de NAVO
NOS Nieuws

Wekdienst 3/4: NAVO-top begint in Brussel • Natuurorganisaties schuiven aan bij formatietafel

Goedemorgen! In Brussel komen de buitenlandministers van de NAVO-landen vandaag bijeen voor de top in het kader van het 75-jarig bestaan van het militaire bondgenootschap. In Den Haag staan de formatiegesprekken in het teken van landbouw en visserij.

Eerst het weer: de dag begint bewolkt, met perioden met lichte regen of motregen. In de loop van de middag is er meer zon, maar ook kans op een bui. In het zuiden kan dat gepaard gaan met onweer. Het wordt 12 tot 14 graden en er staat een matige zuidwestenwind.

Het weer van woensdag 3 april 2024

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Brussel begint de NAVO-top die is georganiseerd vanwege het 75-jarig jubileum van het militaire bondgenootschap. Het wordt een bescheiden feestje in oorlogstijd. De hoogste militair van de NAVO vergeleek de toestand in de wereld recent nog met de vooravond van de Tweede Wereldoorlog.
  • In Den Haag staat de tweede dag in het hoger beroep in de zaak van Milieudefensie tegen Shell op het programma. Bijna drie jaar geleden oordeelde de rechter dat Shell bijna de helft minder CO2 moet gaan uitstoten. Een baanbrekend vonnis, waar Shell het niet mee eens is. De zaak wordt in de hele wereld met spanning gevolgd.
  • In Den Haag schuiven natuurorganisaties aan bij de formatiegesprekken, die vandaag in het teken staan van landbouw en visserij. Er wordt gesproken met onder meer Natuurmonumenten, LandschappenNL en de stichting Natuur en Milieu.
  • In de Eredivisie staan er vanavond drie duels op het programma in de midweekse speelronde: Heracles-AZ, FC Utrecht-PEC Zwolle en Heerenveen-Twente.

Dit is er vannacht gebeurd:

Zes mensen die vanwege werk of studie tijdelijk in Oekraïne verbleven en vanwege het oorlogsgeweld naar Nederland zijn gevlucht mogen voorlopig toch hier worden opgevangen. De 'derdelanders' moesten vandaag eigenlijk vertrekken, maar de Raad van State zegt dat ze mogen blijven tot het Europese Hof van Justitie ernaar heeft gekeken. Het is onduidelijk of ze op dit moment weer terug kunnen keren naar de opvangcentra.

Derdelanders zijn mensen die uit Oekraïne zijn gevlucht voor de oorlog en daar ook woonden, maar die er een tijdelijke verblijfsvergunning hadden. Het gaat in Nederland om een groep van zo'n 2500 mensen. Tot nu toe hadden ze dezelfde rechten als Oekraïense vluchtelingen, maar hun recht op opvang verviel vandaag.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Het oosten van Taiwan is opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 7,2. Daarbij zijn zeker vier doden gevallen. Tientallen mensen raakten gewond.
  • Groningse bestuurders hebben met verbazing gereageerd op het besluit van de Eerste Kamer om voorlopig niet te stemmen over het definitief sluiten van de gasvelden in Groningen. De Tweede Kamer ging in maart juist met 146 van de 150 stemmen akkoord met het plan om het Groningenveld voorgoed te sluiten.
  • Na de Israëlische luchtaanval op hulpverleners van World Central Kitchen (WCK) in Gaza heeft de Israëlische president Herzog de oprichter van de hulporganisatie excuses aangeboden. Legerleider Halevi heeft spijt betuigd; hij spreekt in een video van een ernstige fout. Bij de aanval kwamen zeven medewerkers van WCK om het leven.

En dan nog even dit:

De kersverse directeur van Ajax, Alex Kroes, is twee weken na zijn benoeming geschorst. De club verdenkt hem van handelen met voorkennis omdat hij vlak voor zijn aanstelling voor bijna 200.000 euro aan aandelen kocht van de Amsterdamse club.

Ajax-fans zijn niet erg te spreken over de actie van Kroes:

'Ze gooien de gifbeker steeds zelf weer vol'

Fijne woensdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl