Raad van State: zes derdelanders behouden voorlopig toch recht op opvang
Zes derdelanders behouden voorlopig toch hun recht op opvang. Dat heeft de Raad van State gisteravond bepaald. Het is nog onduidelijk of dit ook gaat gelden voor alle andere derdelanders die eigenlijk uiterlijk gisteren het land moesten verlaten.
"Maar een uitspraak van de Raad van State is wel richtinggevend", vertelt woordvoerder Pieter-Bas Beekman vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal. "Dus als andere derdelanders in dezelfde situatie zich bij ons melden, dan zouden die een zelfde uitspraak kunnen krijgen."
De hoogste bestuursrechter oordeelt dat de zes derdelanders in ieder geval in opvangcentra mogen blijven tot het Europese Hof van Justitie in Luxemburg de vraag heeft beantwoord wat precies de Europese richtlijn is in het geval van derdelanders.
Derdelanders zijn mensen die vanwege werk of studie tijdelijk in Oekraïne verbleven en vanwege het oorlogsgeweld naar Nederland zijn gevlucht, maar niet de Oekraïense nationaliteit hebben. Het gaat in Nederland om zo'n 2500 mensen. Tot nu toe hadden ze dezelfde rechten als Oekraïense vluchtelingen, maar hun recht op opvang verviel gisteren.
Tientallen derdelanders vochten hun uitzetting bij de rechter aan, met zeer wisselende en soms tegenstrijdige uitspraken tot gevolg. De rechtbanken in Arnhem, Den Haag, Utrecht, Rotterdam en Zwolle waren het eens met de uitzetting, terwijl de rechtbanken in Den Bosch, Haarlem en Roermond oordeelden dat de derdelanders net zo lang mogen blijven als Oekraïense vluchtelingen.
Samuel Ikegwuru (Nigeria) en Hamid Islam (Pakistan) kwamen allebei naar Oekraïne om te studeren, tot de oorlog begon en ze naar Nederland vluchtten. Samuel moet terug naar Nigeria, terwijl Hamid wel in Nederland mag blijven:
De voorlopige uitspraak van de Raad van State volgt op een besluit van de rechtbank Amsterdam. Die heeft het Europese Hof in Luxemburg om uitleg gevraagd over de vraag of derdelanders onder meer recht hebben op dezelfde bescherming als Oekraïners. Totdat die vragen zijn beantwoord, zijn alle zaken van derdelanders in de hoofdstad gepauzeerd. Hetzelfde geldt nu dus mogelijk voor andere zaken.
In een aantal gemeenten is gisteren wel begonnen met het uit de opvang plaatsen van derdelanders, zoals Dordrecht, Zwijndrecht, Meppel en Alblasserdam. Het is niet meteen duidelijk of de derdelanders die daar waren opgevangen na de uitspraak van de Raad van State weer terug kunnen naar de opvangcentra als zij succesvol beroep aantekenen.
'Tegenstrijdige uitspraken'
De gemeente Dordrecht liet gisteravond in een reactie aan de NOS weten dat de uitspraak wat hen betreft niet voor alle derdelanders geldt. "De Raad van State heeft een specifiek besluit genomen voor de zes personen (in Amsterdam, red.) die in deze casus aan de orde zijn." Dordrecht zegt daarom ook "de lijn te hanteren zoals gecommuniceerd vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid", totdat staatssecretaris Van der Burg anders aangeeft.
Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt dat het departement uitkijkt naar de Europese uitspraak. "In korte tijd heeft de Raad van State twee tegenstrijdige uitspraken gedaan. Deze onduidelijkheid helpt helemaal niemand. Dat draagt niet bij aan vertrouwen en bestuurbaarheid. We kijken nu wat dit precies betekent."