De aanhouding van de verdachte gijzelnemer in Ede
NOS NieuwsAangepast

Advocaten gijzelnemer Ede: hij zocht al lange tijd hulp

De man die verdacht wordt van de gijzeling in een café in Ede was al lange tijd op zoek naar hulp. Dat zeggen zijn advocaten.

Over het motief van hun cliënt om urenlang vier cafémedewerkers te gijzelen, kunnen advocaten Petra Breukink en Willemijn Oosterbaan-Van Veen nog geen uitspraken doen. Wel achten ze het aannemelijk dat er een verband is met "de zeer langdurige zoektocht van cliënt naar passende hulpverlening".

"Voor onze cliënt is er de afgelopen periode een uitzichtloze situatie ontstaan", schrijven ze in een verklaring. "Dit lijkt te hebben geleid tot de verschrikkelijke gebeurtenis die wij voor alle betrokkenen betreuren."

Wat er precies met de 28-jarige verdachte aan de hand is en welke vorm van hulp er ontbrak, willen de advocaten om privacy-redenen niet bekendmaken.

Doodsbedreiging

Vorig jaar werd de verdachte nog veroordeeld voor een doodsbedreiging. Volgens het Openbaar Ministerie had hij in zijn woonplaats Ede een vuurwapen (of iets dat daar op leek) gericht op twee agenten.

De rechtbank Gelderland veroordeelde de man in december tot 120 dagen cel, waarvan 103 dagen voorwaardelijk. Daarnaast stelde de rechtbank twee bijzondere voorwaarden: de man moest zich melden bij de reclassering en zich laten behandelen in een forensisch psychiatrische kliniek.

Volgens zijn advocaten dateert zijn zoektocht naar de juiste vorm van hulp al van vóór de veroordeling.

Langer vast

Vanmiddag moest de gijzelnemer opnieuw voor de rechter verschijnen. Hij werd voorgeleid bij de rechter-commissaris, die besloot dat hij de komende twee weken vast blijft zitten.

Het OM verdenkt hem van gijzeling en bedreiging. Het politieonderzoek loopt nog. "Onderdeel hiervan is een onderzoek naar de geestelijke gesteldheid van de verdachte", aldus het OM.

De verdachte werd zaterdagmiddag aangehouden door de politie, nadat hij vier medewerkers van een café in Ede urenlang had gegijzeld. Waarom is nog onduidelijk. Zij kenden de verdachte niet, liet de eigenaar van het café afgelopen weekend weten.

De gijzelingsactie in Ede duurde van 05.00 tot 12.30 uur. De vier gegijzelden - een van de eigenaren van het café en drie medewerkers - kwamen ongedeerd vrij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl