De DSI arresteert een verdachte na de gijzeling in het café in Ede
NOS Nieuws

Politie keek vanaf begin gijzelingsactie Ede mee via camera's in café

De politie heeft de gijzelingsactie in Ede live meegekeken via camera's in het café. Dat bevestigt burgemeester Verhulst na berichtgeving in De Telegraaf. Een van de eigenaren van het café had de beelden op zijn mobiele telefoon.

Volgens de krant heeft dat mogelijk invloed gehad op de goede afloop van gijzeling. Verhulst bevestigt tegenover Nieuwsuur dat er inderdaad kon worden meegekeken, maar zegt niet welke invloed dat had op de operatie.

Gisterochtend rond 05.30 uur hield een 28-jarige man vier mensen vast in Café Petticoat. Hij dreigde met meerdere messen. Rond 11.00 uur werden de eerste drie medewerkers van het café vrijgelaten, anderhalf uur later ook de laatste. Daarna kwam ook de gijzelnemer naar buiten, die van de politie op zijn knieën moest gaan zitten, waarna hij werd geboeid en een blinddoek om kreeg.

"Halverwege de ochtend wisten we wel dat het geen terroristisch motief betrof, maar er ging van alles rond. Dat was wel moeilijk", zegt Verhulst. Hij kon niet zeggen hoe de politie de gijzelnemer kon overtuigen om de gijzelaars vrij te laten. "Maar er is wel voortdurend contact geweest tussen de onderhandelaars en de gijzelnemer."

Bekijk hier een terugblik op de hele dag:

Terugkijken: zeven spannende uren in Ede

De vier cafémedewerkers konden aan het eind van de middag weer naar huis, nadat ze eerst op het politiebureau werden opgevangen. Petticoat schrijft in een verklaring op Instagram: "Wij zijn als team in een afschuwelijke film beland. We zijn ontzettend geraakt door het massale medeleven en steun van iedereen ons heen."

Verdachte bekende van justitie

De verdachte is een man van 28 uit Ede. Vorig jaar is hij veroordeeld voor bedreiging. Meer details, bijvoorbeeld over zijn motief, zijn er nog niet over hem. Ook is niet bekend hoe hij het café is binnengekomen.

Komende week zijn er in Ede twee bijeenkomsten voor mensen die getroffen waren door de gijzelingsactie. Dinsdagavond is er een bijeenkomst voor bewoners van het gebied dat afgesloten is geweest, woensdag is er zo'n avond voor ondernemers in het centrum.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl