Gijzeling Ede
NOS Nieuws

Eigenaar café Ede: 'Het leek wel een pop, hij stond daar maar'

Kevin Verwoert, eigenaar van feestcafé Petticoat in Ede, heeft nauwelijks geslapen vannacht. Hoewel hij zelf niet binnen was tijdens de urenlange gijzeling van gisteren, overheersen de emoties vandaag nog. Vier van zijn collega's werden urenlang in zijn café vastgehouden: de mede-eigenaar en drie medewerkers.

De 37-jarige Verwoert, bijna tien jaar eigenaar van Petticoat, had de gijzelnemer die nacht zien staan bij het pand. "Ik was buiten aan het opruimen en zag vlak voordat ik naar huis ging een man staan op het terras. Hij stond daar maar. Als het een pop was geweest, had ik het ook geloofd", vertelt hij. "Ik keek hem recht aan."

Hij was net thuis toen hij doorhad dat het helemaal mis was in zijn café. "Ik controleerde even via de beveiligingscamera's op mijn telefoon of alles oké was in de zaak. Toen zag ik mijn personeel stilstaan, ze deden niks. Ik dacht: wat doen ze? Staan ze te darten ofzo?"

Niet veel later zag hij zijn mensen op de grond zitten. "Ik merkte dat er iets niet klopte, maar de gijzelnemer zag ik niet in beeld. Ik belde het café maar ze namen niet op. Toen belde ik 112."

Gijzeling van zeven uur

Zijn niet-pluis-gevoel bleek terecht. De politie ontruimde uit voorzorg 150 huizen en zette de Dienst Speciale Interventies en een Quick Respons Team van de brandweer in. Ook een zwaar gepantserde Bearcat, een voertuig dat alleen in uitzonderlijke situaties wordt ingezet, kwam voor zijn kroeg te staan.

De café-eigenaar belandde in een heksenketel. Samen met de politie keek hij uren naar de beelden uit zijn café. De politie vroeg hem de mensen op de beelden te identificeren.

In totaal zouden zijn mensen zeven uur worden gegijzeld. Verwoert is kwaad over wat hun is aangedaan. Burgemeester Verhulst van Ede heeft zijn medeleven uitgesproken, ook aan Verwoert persoonlijk.

Motief

Verwoert zegt de gijzelnemer niet te kennen. Op de vraag of hij inmiddels iets weet over het motief van de 28-jarige man reageert hij afhoudend. "Ik weet niet of ik dat van de recherche mag zeggen." Datzelfde geldt voor de vraag of zijn collega's de gijzelnemer kenden.

De politie meldt daarover dat het onderzoek naar de man vandaag doorgaat. Daaruit zal ook diens motief duidelijk moeten worden. Of de verdachte en het cafépersoneel bekenden van elkaar waren is eveneens onderwerp van onderzoek.

Een uurtje slaap, meer is er niet van gekomen voor Verwoert. En meer zit er voorlopig ook niet in: vanmiddag wil hij zo snel mogelijk samenkomen met zijn personeel om te praten over alles wat er gisterochtend in zijn café gebeurd is.

De gemeente Ede organiseert komende week bijeenkomsten voor bewoners en ondernemers. Voor de bewoners van de adressen die zijn ontruimd is dinsdagavond een bijeenkomst in het Raadhuis. Zij hebben hier gisteravond een brief over ontvangen, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Op de bijeenkomst kunnen bewoners vragen stellen en met elkaar praten over wat er is gebeurd, schrijft burgemeester Verhulst in de brief. "Ik kan mij voorstellen dat het incident impact op u heeft gehad", aldus de burgemeester.

De politie rukte gisteren massaal uit en een groot gebied werd afgezet:

Terugkijken: zeven spannende uren in Ede

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl