Hockeysters Amsterdam beste van Europa na zege op Mannheim

De hockeysters van Amsterdam hebben de Euro Hockey League gewonnen. De finale in Amstelveen werd met 2-1 van het Duitse Mannheimer HC gewonnen.

Het is de tweede eindzege de Amsterdamse vrouwen in vier edities van de Euro Hockey League. Ook in 2022 was de ploeg uit de hoofdstad de beste.

Eerste kwart vol actie

Vroeg in het eerste kwart kreeg Mannheim twee strafcorners. Echt gevaarlijk werd het niet bij het Amsterdamse doel, maar het was wel een vroege waarschuwing voor de Nederlanders.

Amsterdam pakte het signaal goed op, want na ruim vijf minuten noteerde Freeke Moes de eerste treffer. Vijf minuten later verdubbelde Fay van der Elst de voorsprong. Een volgende treffer in het eerste kwart werd afgekeurd, vanwege een gevaarlijke bal van Maria Verschoor in de opbouw.

In het tweede kwart werd niet gescoord, de ruststand was 2-0.

Na de lange onderbreking bleven grote kansen lang uit. Waar het er in het eerste kwart naar uit had gezien dat het een makkelijke wedstrijd voor Amsterdam kon worden, bood Mannheim nu steeds meer tegenstand.

Charlotte Gerstenhöfer scoorde na rust uit een strafcorner en maakte het duel weer spannend. Bij het ingaan van het laatste kwart stond het 2-1.

In de slotfase ontsnapte Amsterdam aan de gelijkmaker. Mannheim kreeg een strafcorner en twee goede schoten moesten worden gestopt. Het duel eindigde in 2-1.

Bekijk hier de reacties na afloop van de finale:

Eerder op de maandag won SCHC het duel om de derde plek met 3-2 van het Spaanse Junior. De ploeg uit Bilthoven stond binnen een kwartier met 2-0 voor. Junior kwam terug tot 2-1 en later tot 3-2, maar een gelijke stand wisten de Spanjaarden niet te bereiken.

Zondag verloor SCHC de halve finale van Amsterdam. Dat duel eindigde in 2-1.

De laatste keer dat het grootste Europese clubtoernooi - eerst de EuroHockey Club Champions Cup, nu de Euro Hockey League - niet werd gewonnen door een Nederlandse club, was in 1999. Toen won Rot-Weiss Köln de beker.