Rob Kaman
NOS SportAangepast

Kickbokslegende Rob Kaman (63) overleden: 'Hij was zijn tijd ver vooruit'

Voormalig kickbokser Rob Kaman is op 63-jarige leeftijd overleden. De Amsterdammer was negenvoudig wereldkampioen kickboksen en thaiboksen. Van zijn 112 officiële gevechten won hij er 97, waarvan 77 via knock-out.

Kaman was in Nederland een pionier in de sport en haalde zijn grote successen in de jaren 80 en 90. Hij werd in 1983 de eerste Europeaan die de wereldtitel in het kickboksen veroverde door in de Amsterdamse Jaap Edenhal de Amerikaan John Moncayo te verslaan.

Dat deed Kaman onder meer door optimaal gebruik te maken van zijn handelsmerk. De Nederlander stond bekend om zijn gevreesde low kick, een harde trap op het bovenbeen van de tegenstander.

Reactie Verhoeven

Op sociale media betuigen meerdere grootheden uit de Nederlandse kickbokswereld hun medeleven. "Rust in vrede legende", zegt Glory-wereldkampioen Rico Verhoeven. "Je bent de grondlegger van de Nederlandse kickboksstijl. Je was je tijd ver vooruit."

Reactie Rico Verhoeven

Ernesto Hoost, die in de beginjaren van zijn imposante kickbokscarrière tweemaal tegenover Kaman stond en beide keren verloor, laat weten dat hij veel heeft geleerd van die gevechten. "Tegen jou vechten heeft mij geleerd wat er nodig was om de top te halen. Bedankt voor alles."

Ook Peter Aerts, net als Hoost een grootheid in de Japanse K-1 World Grand Prix, haalt herinneringen op. "Ik ben geschokt. Hij was een inspiratie voor mij toen ik begon met kickboksen. Ik ga je missen legende."

Pionierswerk

De Nederlandse Vechtsportbond roemt Kaman ook om zijn pionierswerk. "Rob Kaman was medegrondlegger van de internationaal befaamde Dutch Style Kickboxing", aldus NVB-bestuurslid en voormalig topkickbokser Sem Schilt.

"Hij stond bekend om zijn enorm harde lowkicks. Hiermee heeft hij zoveel indruk gemaakt dat hij wereldwijd een hele generatie heeft geïnspireerd. Met zijn overlijden is een grote pionier in de vechtsport weggevallen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl