NOS Sport

Kickbokser Ben Saddik opnieuw geopereerd aan kanker: 'Hij riskeerde zijn leven'

  • Bart van Dooijeweert

  • Bart van Dooijeweert

Jamal Ben Saddik is opnieuw getroffen door schildklierkanker. De 33-jarige kickbokser heeft dinsdag een vijf uur durende operatie ondergaan.

Vandaag is de Belgisch/Marokkaanse Ben Saddik ontslagen uit het ziekenhuis, vertelt zijn manager Ramzi Addarrazi. "De komende dagen zal het medisch team laten weten of de operatie succesvol was."

De nekspieren van Ben Saddik zijn zwaar beschadigd door de operatie. Toch hoopt de 2.05 meter lange zwaargewicht op een snelle rentree. Zelfs het eerstvolgende Glory-evenement op 27 april in Parijs is daarbij een optie.

Trap naar Verhoeven

Zaterdag kwam Ben Saddik nog in opspraak bij het zwaargewichttoernooi in Arnhem, waar hij als begeleider van zijn trainingsmaat Nabil Khachab aanwezig was. Na afloop van de halve finale tussen Khachab en latere winnaar Rico Verhoeven trapte Ben Saddik richting de wereldkampioen, waarna er een opstootje in de ring ontstond.

Verhoeven riep vervolgens op tot een schorsing voor Ben Saddik. Glory maakte zondagavond bekend dat er een officieel onderzoek is gestart naar het incident.

"Als je weet wat er allemaal speelt in het leven van Jamal, dan is het niet zo vreemd dat Rico een gevoelig knopje bij hem raakte", zegt Addarrazi. "Rico begon tegen Jamal over zijn dopingstraf, helaas heeft Jamal daarop die trap uitgedeeld."

"We moeten het niet groter maken dan het is, het was maar een schijntrap. Als Jamal iemand echt wil raken, dan lukt hem dat wel."

'Leven geriskeerd'

Ben Saddik had graag willen deelnemen aan het toernooi, maar een late aanbieding om in te vallen sloeg hij af. Volgens Glory omdat hij de voorbereidingstijd te kort vond. Addarrazi heeft een andere lezing: "Het was puur een financiële kwestie. We wilden een vergelijkbare vergoeding als bij het voorgaande gevecht tussen Jamal en Rico, daar kwamen we niet uit."

De nieuwe tumor kwam in januari aan het licht en de operatie had begin februari uitgevoerd kunnen worden. Ben Saddik besloot die uit te stellen om eventueel deel te kunnen nemen aan het toernooi in de Gelredome.

Addarrazi: "Hij heeft daarmee letterlijk zijn leven geriskeerd. In de tussentijd heeft de kwaadaardige tumor kunnen groeien."

Ben Saddik en Verhoeven voor een gevecht in 2021

Het is de derde keer dat bij de 33-jarige kickbokser kanker werd geconstateerd. Bij de eerste keer in 2013 werd zijn schildklier verwijderd, sindsdien slikt hij medicijnen. In 2021 keerde de ziekte voor de eerste keer terug en moest hij geopereerd worden.

"Terwijl de ziekte voor de tweede keer terugkeerde, bleef Ben Saddik drie keer per dag trainen", vertelt Addarrazi. "Tot het laatste moment heeft hij gehoopt om deel te kunnen nemen aan het toernooi."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl