Burgemeester Mansur Yavas samen met zijn vrouw in Ankara
NOS NieuwsAangepast

Oppositie claimt winst in Istanbul en Ankara, Erdogan erkent tegenvallend resultaat

De oppositie in Turkije lijkt bij de lokale verkiezingen af te stevenen op een overwinning in grote steden. De voorlopige uitslag wijst er ook op dat de invloed groeit van oppositiepartijen in gemeenten verspreid over het land.

President Erdogan heeft in een toespraak erkend dat zijn AK-partij niet het gewenste resultaat heeft behaald. Hij noemt de uitslag een keerpunt en roept de partij op tot reflectie. "Het Turkse volk heeft gesproken", zei Erdogan tegen zijn aanhangers bij het partijkantoor in Ankara.

In Istanbul en Ankara hebben de zittende oppositieburgemeesters de winst opgeëist. Met bijna alle stemmen geteld in Istanbul staat Ekrem Imamoglu van CHP, de grootste oppositiepartij, ruim 10 procentpunt voor op zijn tegenstander Murat Kurum van de AK-partij. Dat blijkt uit statistieken van staatspersbureau Anadolu.

De zittend burgemeester van Istanbul sprak zijn kiezers toe:

Oppositie wint in grote steden van Turkije: 'Tijd dat één man regeert is voorbij'

In Ankara claimde burgemeester Mansur Yavasal (CHP) al drie uur na sluiting van de stembussen de overwinning. Ook in de hoofdstad zijn bijna alle stemmen geteld en is het verschil met de kandidaat van de AK-partij bijna een miljoen stemmen.

In heel Turkije gingen vandaag miljoenen inwoners naar de stembus om hun lokale bestuurders te kiezen, van dorpshoofden en districtchefs tot gemeenteraadsleden en burgemeesters. Vooral de verkiezingsstrijd in Istanbul werd vol spanning afgewacht.

De uitkomst van de burgemeestersverkiezingen in de miljoenenstad heeft ook gevolgen voor de volgende presidentsverkiezingen in 2028. "Wie Istanbul wint, wint Turkije", zei Erdogan daar zelf eerder over. De strijd om de burgemeesterspositie is daarom ook een strijd om het land.

Nek-aan-nek in de peilingen voorspeld

De peilingen voorspelden juist een nek-aan-nekrace tussen de huidige burgemeester Imamoglu en zijn tegenstrever Kurum. Imamoglu van de oppositiepartij CHP lag daarbij net iets voor op de door Erdogan naar voren geschoven kandidaat Kurum.

De afgelopen vijf jaar was Imamoglu al burgemeester van Istanbul. In 2019 won hij verrassend de burgemeestersverkiezingen, waardoor de AKP de macht kwijtraakte in de stad waar Erdogan ooit zelf burgemeester was. Ook verloor de AK-partij toen de lokale verkiezingen in Ankara en een aantal andere grote steden.

In mei vorig jaar won Erdogan de tweede ronde van de presidentsverkiezingen met 52 procent van de stemmen. Oppositiekandidaat Kemal Kilicdaroglu, eveneens van de CHP, kreeg bijna 48 procent van de stemmen. Erdogan is al ruim twintig jaar aan de macht en is daarmee de langstzittende president in de Turkse geschiedenis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl