President Poetin
NOS NieuwsAangepast

Poetin: radicale moslims zitten achter aanslag, onderzoek naar opdrachtgever

De Russische president Poetin beticht nu toch radicale moslims ervan dat ze achter de aanslag zitten op een evenementencentrum bij Moskou, waarbij zeker 137 mensen om het leven zijn gekomen.

Kort na de aanslag afgelopen vrijdagavond eiste terreurorganisatie Islamitische Staat-Khorasan al de verantwoordelijkheid op. Volgens de president blijft het wel de vraag wie opdracht gaf voor de aanslag, waarvan hij stelt dat die past bij de oorlogsvoering van Oekraïne.

Het is de eerste keer dat Poetin wijst op de achtergrond van de daders, al liet hij de naam van de IS-tak niet vallen. De terroristische organisatie eiste de aanslag op via zijn Telegramkanaal en bracht beelden van het bloedbad naar buiten die door de daders zouden zijn gemaakt.

Volgens een Amerikaanse functionaris zou ook uit informatie waarover de Amerikaanse veiligheidsdienst beschikt blijken dat de terroristische groep achter de aanslag zit.

Kort na de aanslag wezen de Russen al in de richting van Kyiv. Volgens de autoriteiten zijn de daders gepakt terwijl zij onderweg waren naar Oekraïne, waar ze contacten zouden hebben. Maar hiervoor werd geen bewijs geleverd.

Ook nu sluit Poetin Oekraïense verantwoordelijkheid dus niet uit. "Deze gruweldaad is misschien slechts een schakel in een hele reeks pogingen van degenen die sinds 2014 in oorlog zijn met ons land door toedoen van het neonazistische regime in Kyiv", zei hij. "Het is belangrijk om de vraag te beantwoorden waarom de terroristen na hun misdaad probeerden te vertrekken naar Oekraïne. Wie wachtte hen daar op?"

Maar Kyiv ontkent elke betrokkenheid en noemt de suggestie van Poetin en andere hooggeplaatste Russen "absurd".

Vier verdachten verschenen gisteren zwaar gehavend in de rechtbank:

  • AFP
    Dalerjon Mirzoyev in de rechtbank
  • AFP
    Shamsiddin Fariduni
  • AFP
    Rachabali Saïdakrami Moerodali
  • AFP
    Moechammadzobir Fajzov verscheen in ziekenhuiskleding in de rechtszaal

Gisteren werden vier verdachten van de aanslag voorgeleid in de rechtbank. Alle vier hadden verwondingen in hun gezicht en een van de verdachten leek een oog te missen. Vermoedelijk zijn de vier, die volgens de Russen afkomstig zijn uit Tadzjikistan, stevig toegetakeld na hun arrestatie.

De zeven andere mensen die volgens de Russische veiligheidsdienst FSB zijn opgepakt vanwege de terroristische aanslagen zijn nog niet voor de rechtbank verschenen. Twee verdachten zouden een bekentenis hebben afgelegd, maar het is niet duidelijk of ze daarbij onder druk zijn gezet. Op vragen van journalisten hierover wilde Kremlin-woordvoerder Peskov niks zeggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl