Een van de verdachten had een verband op de plek van zijn rechteroor
NOS NieuwsAangepast

Vier verdachten aanslag Moskou zwaar gehavend voor rechter

Vier verdachten van de aanslag op een concertzaal in een voorstad van Moskou zijn officieel aangeklaagd voor terrorisme. Ze blijven tot zeker 22 mei in voorarrest, staat in een verklaring van de rechtbank in de Russische hoofdstad.

De vier verschenen gisteren zwaar gehavend in de rechtszaal. In Russische media gaan berichten en video's rond over martelingen tijdens hun verhoor.

De rechtbank stelt dat twee van de vier verdachten hebben bekend dat ze schuldig zijn aan het bloedbad. Het is niet duidelijk onder welke omstandigheden die bekentenis zou zijn afgelegd. De verdachten zijn tussen de 19 en 32 jaar en komen volgens Russische media uit Tadzjikistan. Ze zouden wel in Rusland wonen.

Op beelden uit de rechtszaal is te zien dat de verdachten zijn toegetakeld:

Verdachten aanslag Moskou gewond voor de rechter

Drie van de vier verdachten werden geblinddoekt door gemaskerde agenten de rechtszaal binnengebracht, de vierde zat in een rolstoel. Alle vier hadden verwondingen in hun gezicht. De verdachte die in de rolstoel zat, leek een oog te missen en droeg ziekenhuiskleding. Hij was rechtstreeks van het ziekenhuis naar de rechtszaal vervoerd en werd bijgestaan door medisch personeel.

De andere drie zaten eveneens zwaar gehavend in de rechtbank, is te zien op beelden. Een van hen had een gescheurde plastic zak om zijn nek en een blauw oog, een ander had een verband op de plek van zijn rechteroor en de derde leek gedesoriënteerd en had moeite om zijn ogen open te houden.

11 verdachten

Bij de aanslag op concertzaal Crocus City Hall kwamen zeker 137 mensen om het leven en raakten ten minste 182 mensen gewond, van wie er ruim honderd in het ziekenhuis liggen. Sommigen van hen zijn er slecht aan toe.

In totaal zijn elf verdachten opgepakt voor het bloedbad. De verantwoordelijkheid voor de aanslag werd vrij snel opgeëist door terreurorganisatie Islamitische Staat, die later schokkende beelden publiceerde van het bloedbad. De aanslagplegers schoten concertbezoekers van dichtbij neer en gooiden met explosieven, waardoor brand ontstond.

Waarschuwing

President Poetin suggereerde dat er een link is met Kyiv, door te zeggen dat de opgepakte verdachten op weg waren naar Oekraïne en dat ze daar contacten zouden hebben. Hij leverde daarvoor geen enkel bewijs. Kyiv ontkent iedere betrokkenheid en noemde de suggestie van Poetin en andere hooggeplaatste Russen "absurd".

De Verenigde Staten zeggen dat ze Rusland begin maart hebben gewaarschuwd voor een terreuraanslag in Moskou, en hebben toen ook Amerikanen in Rusland gewaarschuwd voor een ophanden zijnde aanslag in de Russische hoofdstad. "Alleen IS is verantwoordelijk voor deze aanslag. Er was geen sprake van Oekraïense bemoeienis", zei een woordvoerder van het Witte Huis gisteren.

Gisteren was het een dag van nationale rouw in Rusland. Bij de plek van de aanslag werden bloemen gelegd, terwijl in het deels verwoeste pand nog altijd wordt gezocht naar slachtoffers. Ook zijn de opruimwerkzaamheden inmiddels begonnen.

Hoogste dreigingsniveau in Frankrijk

In Frankrijk is naar aanleiding van de aanslag in Moskou het nationale dreigingsniveau verhoogd naar het hoogste niveau, heeft premier Attal bekendgemaakt na een veiligheidsoverleg met onder meer president Macron. Attal noemt op X de claim van Islamitische Staat en de "dreigingen die ons land boven het hoofd hangen" als aanleiding voor het verhoogde dreigingsniveau.

De Franse autoriteiten zijn sowieso extra alert in aanloop naar de Olympische en Paralympische Spelen die komende zomer worden gehouden in Parijs. De evenementen trekken naar verwachting miljoenen bezoekers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl