NOS NieuwsAangepast

Poetin legt link tussen aanslag en Oekraïne, maar levert geen bewijs

Poetin legt link tussen aanslag en Oekraïne

De Russische president Poetin noemt de aanslag in een concerthal in Moskou "een barbaarse terroristische daad". In een toespraak op de Russische televisie zei hij dat alle betrokkenen bij de aanval zijn gearresteerd en dat ze zullen worden gestraft. Hij heeft voor morgen een dag van nationale rouw afgekondigd.

Of de mensen die zijn opgepakt inderdaad de aanslagplegers zijn, is niet duidelijk. Bewijsmateriaal dat de bewering ondersteunt, is niet door de Russische autoriteiten geleverd.

Poetin legde in zijn toespraak een verband tussen de aanslagplegers en Oekraïne, zoals Russische staatsmedia al eerder deden. Volgens hem waren de terroristen na de aanslag op weg naar Oekraïne en was dat land van plan de grens voor hen open te stellen.

De Oekraïners hebben de bewering van Poetin meteen tegengesproken. Gisteravond zei Kyiv meteen dat het niets met de aanslag in Moskou te maken heeft. In de loop van de avond werd de terreurdaad door Islamitische Staat opgeëist. Poetin zei in zijn toespraak niets over deze claim.

'Terroristen gearresteerd'

Eerder vandaag meldde de Russische veiligheidsdienst FSB dat vier terroristen die direct betrokken waren bij de aanslag zijn opgepakt in de regio Brjansk, 370 kilometer ten zuidwesten van Moskou. In totaal zouden er elf verdachten zijn gearresteerd.

Het Russische staatspersbureau Ria Novosti deelde een foto van de witte Renault waarin de aanslagplegers gevlucht zouden zijn. De foto zou genomen zijn in de regio Brjansk, op 370 kilometer ten zuidwesten van Moskou:

Het dodental van de aanslag in een concerthal in een voorstad van Moskou is vandaag opgelopen tot boven de 130. Het is onduidelijk hoeveel mensen nog in het ziekenhuis liggen.

Zwaargewapende mannen

De terroristen die gisteravond in een concerthal vlak bij Moskou een bloedbad aanrichtten, openden gericht het vuur op de bezoekers. Ook lieten ze explosieven afgaan, waardoor een groot deel van het complex in brand vloog.

Oekraïne wijst de Russische beschuldigingen over betrokkenheid bij de terreurdaad van de hand. "Die hebben niets met de werkelijkheid te maken", zegt een woordvoerder van de Oekraïense militaire spionagedienst.

"Oekraïne verdedigt zijn soevereiniteit tegen Russische indringers op het slagveld en bevrijdt zijn eigen grondgebied. Het vecht tegen het leger van de bezetter en niet tegen burgers."

Vanavond reageerde ook president Zelensky op sociale media:

Zelensky over aanslag Moskou: 'Poetin geeft verkeerde de schuld'

De Amerikaanse ambassade in Rusland had eerder deze maand Amerikanen gewaarschuwd dat ze bepaalde plekken waar veel mensen samenkomen moesten mijden vanwege de kans op aanslagen. Een bron bij de Russische inlichtingendienst bevestigt aan RIA Novosti dat er inderdaad informatie is ontvangen uit de VS over de voorbereiding van terroristische aanslagen in Moskou. Maar die informatie bevatte geen details, aldus de bron.

Hubert Smeets van het Kennisplatform 'Raam', is verbaasd dat Rusland de aanslag niet heeft voorkomen, maar na zo'n 14 uur wel al alles zegt te weten over de schuldigen en de mogelijke connectie met Oekraïne:

Smeets: 'Rusland en Poetin hebben waarschuwingen IS-aanslag weggewuifd'

Mensen hebben vandaag bloemen gelegd bij de concerthal. Op beelden van reddingswerkers is de ravage in de concertzaal goed te zien. Er is nog maar weinig van over: delen van het gebouw zijn ingestort. Reddingswerkers zoeken naar lichamen en zijn begonnen met puinruimen.

Demissionair minister-president Rutte reageerde vanochtend op de gebeurtenissen in de voorstad van Moskou. Volgens de premier gaan de beelden "door merg en been". "Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers, hun nabestaanden en het Russische volk".

Een bezoeker van het concert waar de aanslag werd gepleegd bij Moskou heeft zichzelf en zijn ontsnapping gefilmd met zijn smartphone:

Bezoeker concert filmt aanslag: 'Opschieten, mama, opschieten!'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl