Ecuadoraanse militairen arresteren mensen op verdenking van terrorisme vanwege de noodtoestand die in het land geldt
NOS NieuwsAangepast

Jongste burgemeester van Ecuador doodgeschoten in haar auto

In Ecuador is een moordaanslag gepleegd op de jongste burgemeester van het land, de 27-jarige Brigitte García. Ze werd gisterochtend door de politie dood in haar auto gevonden. Naast haar zat haar directeur communicatie. Ook hij kwam bij de aanslag om het leven. Volgens de politie zijn de moorden gepleegd vanuit een gehuurde auto. Over een mogelijk motief is niets bekend.

García won vorig jaar met meer dan een derde van de stemmen de deelverkiezingen voor de linkse partij Burgerrevolutie Beweging, geleid door voormalig president Rafael Correa. Daarmee werd ze burgemeester van de kleine kuststad San Vicente en de jongste van het land.

Ze verwierf bekendheid door medicijnen uit te delen aan mensen die geen zorg kunnen betalen, meldt de Ecuadoriaanse tv-zender Ecuavisa. Als burgemeester zette García zich in voor veilig drinkwater en wilde ze rioleringen aanleggen. Een paar dagen geleden meldde ze op X dat ze in gesprek was met de ontwikkelingsbank van Ecuador over het verbeteren van de waterkwaliteit in de stad. Ook zette ze zich in voor de landbouw en visserij en wilde ze het toerisme stimuleren. Veel inwoners van San Vicente zijn afhankelijk van toeristen.

Derde keer

Het is de derde keer in een jaar tijd dat een politicus in Ecuador wordt doodgeschoten. Presidentskandidaat Fernando Villavicencio werd tijdens de verkiezingscampagne neergeschoten toen hij een school in Quito verliet. Een maand eerder werd een andere burgemeester slachtoffer van een huurmoordenaar. Verschillende burgemeesters komen niet naar kantoor vanwege ernstige bedreigingen, schrijft El País.

Luisa Gonzalez, die bij de laatste verkiezingen presidentskandidaat van de Burgerrevolutie Beweging, schrijft op X dat ze "geen woorden" heeft om de moord te beschrijven. "Niemand is veilig in Ecuador."

Alle vermoorde politici kwamen uit de kustprovincie Manabí, een gebied dat zwaar te lijden heeft van de georganiseerde misdaad. De provincie grenst aan de Stille Oceaan en is van strategisch belang voor de internationale drugshandel.

Noodtoestand

De aanvallen op politici zijn onderdeel van een reeks aan geweldsincidenten die Ecuador op zijn grondvesten doen schudden. De Ecuadoraanse president Daniel Noboa riep in januari de noodtoestand uit nadat de leider van een grote Ecuadoraanse bende uit de gevangenis was ontsnapt en het land nog verder verstrikt raakte in een golf van geweld. Gewapende mannen namen onder andere een televisiezender over. De aanklager die daar onderzoek naar deed werd vermoord toen hij onderweg was naar een rechtszaak.

Noboa zette militairen in om het geweld tegen te gaan en bestempelde 22 drugsbendes als terroristische organisaties. "We zullen niet toestaan dat terroristische groeperingen de vrede in het land verstoren", zei hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl