Soldaten patrouilleren op straat
NOS NieuwsAangepast

Onrust en chaos in Ecuador door bendegeweld, president stuurt leger de straat op

In Ecuador heerst grote onrust en chaos in Guayaquil, de grootste stad van het land, door bendegeweld. Media schrijven over confrontaties tussen de strijdkrachten en drugsbendes, overvallen, plunderingen en schietpartijen. Ook in de hoofdstad Quito is het onrustig.

De chaotische situatie begon gisteravond toen een groep gewapende mannen een studio bestormde van de tv-zender TC in Guayaquil. Ze namen daar een live-uitzending over. Meerdere mensen in de studio werden gegijzeld en gedwongen om op de grond te zitten of te liggen.

De mannen die de studio bestormden, hadden wapens bij zich en voorwerpen die op explosieven lijken. Ook waren er schoten te horen. De presentator kreeg een wapen tegen zijn hoofd:

Tv-zender Ecuador overgenomen door gewapende mannen

Na enige tijd hadden speciale eenheden van de politie de situatie onder controle. Dertien mensen zijn opgepakt; ze worden verdacht van terrorisme.

Bij meerdere schietincidenten in de stad Guayaquil zijn de afgelopen dagen zeker acht doden gevallen. In Nobol, een stad zo'n 38 kilometer ten noorden van Guayaquil, kwamen twee agenten om. Ze werden volgens de politie neergeschoten door gewapende criminelen. "We zullen niet rusten voordat we de verantwoordelijken voor deze criminele daad hebben gevonden", schrijft de politie in een verklaring.

Ook in hoofdstad Quito is de onrust zichtbaar. Volgens tv-zender Ecuavisa patrouilleerden soldaten in gepantserde voertuigen in het historische centrum. Daar zijn er geen berichten over doden of gewonden.

Poliklinieken, winkels en bedrijven dicht

Op veel plekken wordt het openbare leven stilgelegd. Ziekenhuizen kondigen aan dat de poliklinieken voorlopig gesloten blijven en gemeentelijke instellingen melden dat de dienstverlening, bijvoorbeeld de vuilnisophaaldienst, voorlopig niet functioneert.

Talrijke winkels en bedrijven houden de deuren dicht uit angst voor plunderaars of ander geweld. Het ministerie van Onderwijs heeft ook aangekondigd dat alle scholen in het land tot het einde van de week gesloten blijven.

Naar aanleiding van het geweld in Ecuador zetten de Verenigde Staten de werkzaamheden in hun consulaten stil. De Amerikaanse ambassade in Quito laat weten dat de consulaten in Quito en Guayaquil tot nader order gesloten blijven.

Nederland heeft geen ambassade in Ecuador, maar levert bijstand vanuit Peru. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nog geen hulpvragen ontvangen van Nederlanders.

Het reisadvies voor Ecuador is wel tekstueel aangescherpt. Buitenlandse Zaken adviseert reizigers om demonstraties en publieke bijeenkomsten te mijden en om altijd de instructies op te volgen van de lokale autoriteiten. De kleurcode van het reisadvies blijft voor het grootste deel van het land geel, met een deel oranje en rood.

KLM-reizigers gestrand

Door de onrust is ook een vliegtuig van KLM met bijna een dag vertraagd. Normaal gaat de vlucht van Amsterdam naar Ecuador naar Quito en via Guayaquil weer terug naar Amsterdam. Door de noodtoestand bleef het vliegtuig gisteren in Quito en kon het niet verder vliegen naar Guayaquil. Dat moet vanmiddag alsnog gebeuren.

Hoeveel reizigers hierdoor zijn getroffen is nog niet bekend. KLM zegt dat de vluchten voor vandaag weer volgens schema veilig kunnen vertrekken. "We houden de situatie nauwlettend in de gaten. Daarbij staat de veiligheid van onze crewleden en passagiers altijd voorop", laat een woordvoerder weten.

Decreet

President Daniel Noboa heeft een decreet uitgevaardigd waarmee hij de strijdkrachten oproept op te treden tegen twintig criminele organisaties. "We zullen niet toestaan dat terroristische groeperingen de vrede in het land verstoren", zegt hij. Gisteren zei Noboa dat Ecuador in de ban is van een "intern gewapend conflict".

In het decreet staat dat de bendes moeten worden geëlimineerd. Ze worden nu aangemerkt als terreurgroepen. "Al deze groepen zijn nu militaire doelwitten", zei legerchef Jaime Vela.

Argentinië heeft Ecuador aangeboden om "veiligheidstroepen" te sturen. Volgens Argentinië is de strijd tegen de drugsbendes er een die het hele continent aangaat. De minister van Buitenlandse Zaken schrijft dat "Ecuador van een rustig land met relatief weinig moorden per jaar verandert in een land dat wordt overmeesterd door het narcoterrorisme". Ook buurland Colombia heeft gezegd de hulp te sturen waar Ecuador eventueel om vraagt.

Geweld in gevangenissen

De situatie in Ecuador is al de laatste dagen erg onrustig. Die onrust begon vooral bij geweld in de gevangenissen. Criminele bendes vochten hevig in gevangenissen en gijzelden bewakers.

Afgelopen zondag ontsnapte een beruchte bendeleider uit de gevangenis. Deze Adolfo Macias is nog steeds op de vlucht. Hij staat aan het hoofd van de Choneros, een van de grootste drugsbendes van Ecuador, ook gelieerd aan het Mexicaanse Sinaloa-kartel. Gisteren ontsnapte ook de leider van de bende Los Lobos. Hij zat sinds vrijdag vast.

Als gevolg van de ontsnapping riep president Noboa de noodtoestand uit. Buurland Peru stuurt vanwege de situatie in Ecuador extra militairen en agenten naar de grens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl