Een containerschip in de Rotterdamse haven
NOS Nieuws

Nederland sluit douaneverdrag met Ecuador om drugssmokkel aan te pakken

Nederland en Ecuador hebben een douaneverdrag gesloten om drugssmokkel beter aan te pakken. Staatssecretaris De Vries van Douane ondertekende het verdrag in de Ecuadoraanse hoofdstad Quito. Het treedt in werking als het is goedgekeurd door het Nederlandse en Ecuadoraanse parlement.

Vanuit Zuid-Amerika komt er steeds meer drugs naar Nederland, constateert de Nederlandse douane. Ecuador is daarbij vooral een doorvoerland voor cocaïne uit andere landen. "In Nederland zijn de gevolgen van de ondermijnende criminaliteit al duidelijk voelbaar en zichtbaar", zegt De Vries. "In Ecuador zie je dat in nog veel grotere mate. Politie wordt vermoord en er is recent een presidentskandidaat vermoord."

Door het verdrag mogen de douanediensten van Nederland en Ecuador meer informatie uitwisselen. Zij kunnen hierdoor beter bepalen welke containers gecontroleerd moeten worden, zegt De Vries.

"Je hebt natuurlijk het liefst dat die containers in Zuid- en Midden-Amerika eruit worden gehaald. Maar mochten ze toch op het schip naar Europa komen, dan kunnen wij ze er hier makkelijker uit halen." Ook kunnen de douanediensten nieuwe werkwijzen van smokkelaars met elkaar delen. En Nederlandse douaniers kunnen Ecuadoraanse douaniers opleiden, of andersom.

Meer afspraken nodig

Het verdrag is een stap in de goede richting, maar er moeten meer stappen worden gezet, zegt De Vries. Zo zijn er volgens haar ook afspraken nodig met rederijen en terminals waar containers worden overgeslagen. "Ook daar moet het veilig zijn. Daar moet gescand worden, daar moeten drugshonden aanwezig zijn. Je moet in de hele keten investeren."

Eerder sloot Nederland al douaneverdragen met Costa Rica en Panama. "We zien dat dat goed werkt", zegt De Vries. "We kunnen veel beter de containers eruit halen waar de rommel in zit."

Nieuwsuur maakte afgelopen zomer deze video over de opkomende drugshandel in Ecuador:

Zo werd Ecuador het nieuwe cocaïne-knooppunt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl