Hersenen in de Nederlandse Hersenbank
NOS Nieuws

Rijk trekt miljoenen uit voor subsidie van onderzoeksprojecten

Het kabinet trekt 160,5 miljoen euro uit om de komende jaren grote onderzoeksprojecten te financieren. Dat heeft demissionair minister Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bekendgemaakt. Het gaat om verschillende projecten in de wetenschap voor een periode van minimaal vijf jaar.

De investering van het geld is niet nieuw, het kabinet is tien jaar geleden begonnen met het investeren in de wetenschap. Universiteiten in Nederland kunnen aanvragen doen voor dit zogeheten Zwaartekrachtprogramma.

Onderzoekers die financiering voor hun project krijgen, krijgen de helft van het geld voor de eerste vijf jaar. De projecten die succesvol worden beoordeeld na vijf jaar krijgen ook de tweede helft van het bedrag.

Hersenbank

In totaal worden er de komende jaren zeven projecten gefinancierd. Een van de onderzoeksprojecten is het Institute for Chemical Neuroscience (iCNS), waar onderzoek wordt gedaan naar de hersenen van psychiatrische patiënten. In totaal krijgt het iCNS-project 23 miljoen euro.

Hoogleraar Paul Lucassen van de Universiteit van Amsterdam werkt aan het project mee, samen met onderzoekers van de Universiteit van Leiden en de Hersenbank. "We gaan gebruikmaken van het echte menselijke hersenweefsel, wat verzameld is door de Nederlandse Hersenbank de afgelopen jaren."

Met dit onderzoek kan Lucassen gegevens van overledenen uit de Hersenbank koppelen aan de veranderingen in verschillende hersengebieden. Daarvoor wil de onderzoeker allerlei technieken gebruiken, waaronder artificiële intelligentie (AI).

Wereldtop

Met het geld denkt Lucassen grote stappen te kunnen zetten in het onderzoek. "We hopen met deze moderne technieken ook in groter detail te begrijpen wat er nou precies verandert en wat er ten grondslag ligt van symptomen van verschillende hersenziektes. Het zal even duren, maar het zou wel fijn zijn om beter te begrijpen wat er gebeurt in de hersenen van psychiatrische patiënten."

De andere projecten die geld krijgen, zijn onder andere onderzoeken om blindheid te voorkomen en onderzoek naar problemen rondom cybersecurity.

Volgens demissionair minister Dijkgraaf zorgen de investeringen in de wetenschap ervoor dat Nederland bij de wereldtop blijft. "Dat levert niet alleen belangrijke nieuwe inzichten op, maar verstevigt ook de kracht van onze economie. En het brengt innovaties met zich mee waar we allemaal van profiteren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl