William en Kate in november 2023
NOS Nieuws

Kate en William bedanken voor steunbetuigingen: 'Zeer geraakt'

De Britse prinses Kate en haar man kroonprins William hebben hun dank uitgesproken voor de vele steunbetuigingen die ze kregen na bekendmaking van haar kankerdiagnose. "Ze zijn zeer geraakt door de liefde en steun van het publiek", zegt een paleiswoordvoerder. "Ze zijn ook blij met het begrip voor hun verzoek om privacy op dit moment."

De BBC voorspelt dat dit voorlopig het laatste is wat het prinselijke paar van zich zal laten horen, nu het gezin zich richt op het herstel van Kate. "Deze boodschap is zowel een bedankje als een beleefde waarschuwing: het paar zegt dat het publieke gedeelte van de diagnose nu voorbij is en ze met rust gelaten willen worden."

Kate onthulde vrijdag in een videoboodschap dat de ziekte begin januari werd vastgesteld toen ze enkele dagen in het ziekenhuis lag voor een buikoperatie. "Mijn medische team heeft daarop chemotherapie geadviseerd en ik ben op dit moment in de vroege stadia van die behandeling." De video is op X al ruim 100 miljoen keer bekeken.

Afwezig bij Pasen

Het is de verwachting dat Kate zeker tot na de paasvakantie van haar jonge gezin niet in het openbaar te zien zal zijn. Het was al bekend dat ze niet aanwezig zal zijn bij de traditionele paasvieringen van het Britse koningshuis in Windsor. Het is nog onduidelijk of koning Charles, die eveneens behandeld wordt voor kanker, daar wel bij aanwezig kan zijn.

De diagnose van Kate was voorpaginanieuws in het VK

Na haar video liet Charles in een verklaring weten "in nauw contact te staan met zijn geliefde schoondochter" en "trots te zijn op Catherine dat ze zich zo heeft uitgesproken". Haar zwager Harry en schoonzus Meghan schreven in een verklaring te hopen dat ze rust en privacy krijgt om te herstellen.

Privacy

De Britse premier Sunak haalde in zijn steunbetuiging nog eens uit naar de vele geruchten die de laatste tijd de ronde deden over de gezondheid van de prinses. "Als het gaat om iemands gezondheid heeft ze net als iedereen recht op privacy om zich op het herstel te rechten." Hij wenste haar beterschap namens het hele land.

Ook oppositieleider Starmer zegt dat alle speculaties Kate alleen maar meer stress hebben opgeleverd. "Haar optimistische toon en boodschap van geloof en hoop zijn bemoedigend."

De Amerikaanse president Biden reageerde dat hij en zijn vrouw Jill "net als miljoenen anderen wereldwijd bidden voor je volledige herstel".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl