Wout van Aert en Matteo Jorgenson overleggen tijdens de E3 Classic.
NOS Wielrennen

Van onklopbaar naar lappenmand: week voor Vlaanderen likt Visma-Lease a Bike wonden

Met twee klinkende zeges in het openingsweekend van het Vlaamse wielerseizoen ging Visma-Lease a Bike gewoon verder waar Jumbo-Visma was geëindigd: winnen, liefst met een verlammende dominantie.

Een week voor de Ronde van Vlaanderen zit de schier onklopbare gele formatie opeens in de hoek waar de klappen vallen. Vrijdag gingen liefst vijf belangrijke pionnen tegen de vlakte in de E3 Classic.

Voor Per Strand Hagenes, Tiesj Benoot, Dylan van Baarle, Matteo Jorgenson en kopman Wout van Aert worden de komende dagen een kwestie van herstellen.

Van Aert: 'Baaldag voor de hele ploeg'

Op de Paterberg, ook volgende week scherprechter in de Ronde van Vlaanderen, ging Van Aert onderuit. Hij probeerde Mathieu van der Poel te volgen in het gootje van de kasseienklim, schrok van een plotse versnelling van zijn rivaal en stuurde iets te bruusk de glibberige stenen op.

Een knullige valpartij, maar niet zonder gevolgen. "Mijn hele rechterkant is stijf", zei Van Aert ietwat bedrukt na afloop. "Ik heb toch wel een goede klap op die kasseien gemaakt. Ik moet het even laten nakijken."

Van Aert: 'Tevreden over vorm, flinke klap op kasseien'

Met de vorm van Van Aert - net terug van zijn hoogtestage - is niet veel mis. Dat bleek wel uit het feit dat hij ondanks zijn val nog in de achtervolging kon gaan op Van der Poel en daarna nog in zijn eentje gelijke tred hield met zijn eeuwige rivaal.

Later moest de Belg toch het hoofd buigen. Hij wachtte vervolgens op achtervolger Jasper Stuyven en nam in de sprint om de tweede plaats genoegen met plek drie.

"Het was een hele inspanning gelijk naar die valpartij", analyseerde Van Aert. "Op de Karnemelkbeekstraat viel het kwartje dat hij sterker was. Ik kon nog wel een tijdje druk op hem houden, maar daarna werd het lastiger en lastiger."

Conclusie: "Ik had niet tegen de grond moeten gaan. En ook als ploeg hadden we een baaldag, met veel tegenslagen."

Pijnlijke ribben, heup en gebroken neus

Daags na de koers blijkt de omvang van die baaldag. Want niet alleen Van Aert ging tegen de grond, ook voor Van Baarle, Benoot en Hagenes was het wonden likken.

Benoot werd het zwaarst getroffen. Hij reed de koers wel uit, maar stapte volgens de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws "als een oud mannetje uit de bus".

De krant citeert ploegleider Arthur van Dongen: "We vreesden eerst voor een sleutelbeenbreuk. Dat is gelukkig niet het geval. Tiesj kennende zal zijn verdere programma niet in gevaar komen, al is dat met die ribben toch ook nog even afwachten."

Ploegleider Grischa Niermann ontfermt zich over Per Strand Hagenes, die een dubbele neusbreuk opliep bij een vroege val.

Van Baarle was betrokken bij een grote valpartij en kreeg daarbij een "tik op de heup". Het Noorse talent Hagenes was de eerste uitvaller na een valpartij kort na de start en liep daarbij een dubbele neusbreuk op. En Hagenes was op zijn beurt weer de vervanger van Christophe Laporte, die kampt met een stevige buikgriep.

Of de Franse schaduwkopman achter Van Aert de Ronde van Vlaanderen haalt - en zo ja, in welke vorm - is nog maar de vraag.

Jorgenson valt ná de streep

Aanwinst Jorgenson blijkt dit voorjaar een schot in de roos te zijn. De Amerikaan, winnaar van Parijs-Nice, is nu al van onschatbare waarde in de Vlaamse voorjaarskoersen. Ook in de E3 Classic reed hij overtuigend voorin mee en eindigde uiteindelijk als vijfde.

Maar ook Jorgenson bleef niet overeind. Nota bene na de finish op weg naar de teambus kwam hij nog in botsing met de Let Krists Neilands en moest dat bekopen met een pijnlijke pols.

Jorgenson nieuwe ontdekking Visma-Lease a Bike: 'Hebben zijn potentieel gezien'

Zondag staat Benoot overigens nog gewoon op de startlijst van Gent-Wevelgem, net als Olav Kooij en Omloop-winnaar Jan Tratnik. Kwaliteit genoeg nog altijd, maar de zorgen zullen groot zijn na de baaldag in Harelbeke.

Zorgen die de ploeg kan missen als kiespijn in aanloop naar de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, de twee monumenten die de ploeg juist als hoofddoel had aangemerkt.

Ondanks de overmacht in het Vlaamse voorjaar de afgelopen jaren won de ploeg die beide koersen nog nooit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl