NOS Voetbal

Ajax-directeur Kroes: 'Volgend jaar waarschijnlijk nog niet meedoen om titel'

Nieuwbakken algemeen directeur Alex Kroes verwacht niet dat Ajax volgend seizoen alweer meestrijdt om de landstitel. "Ik zou het geweldig vinden, maar is het realistisch? Waarschijnlijk niet", zegt hij in het eerste interview sinds zijn aanstelling, tegen Ziggo Sport.

De 50-jarige Kroes trad op 15 maart officieel in dienst bij de gevallen club uit Amsterdam, die momenteel op de vijfde plaats van de eredivisie staat op 31 punten van koploper PSV.

De oud-directeur van Go Ahead Eagles en AZ beseft dat hij voor een enorme opgave staat. "Er zijn mensen die roepen dat het vier tot vijf jaar gaat duren voordat Ajax weer meestrijdt om de titel. Mijn contractperiode duurt drie jaar, ik wil dat Ajax in die periode al meestrijdt om de titel", aldus Kroes.

Nog geen nieuwe technisch directeur

Hij vertelt dat de geplande renovatie van de Ajax-selectie komende zomer zonder nieuwe technisch directeur wordt gedaan. "Tijdens de window die eraan zit te komen pak ik de volledige verantwoordelijkheid. Ik ga dat niet alleen doen, dus de beslissingen worden gezamenlijk genomen."

Kroes werkte in het verleden bij zaakwaarnemersbureau SEG. In zijn nieuwe functie zal hij eventuele onderhandelingen met dat bedrijf aan zijn collega's bij Ajax overlaten, vertelde Arno Vermeulen in Studio Voetbal:

Afspraak bij Ajax: 'Directeur Kroes onderhandelt niet met SEG'

Volgens Kroes worden onder anderen Danny Blind, lid van de raad van commissarissen, en adviseur Louis van Gaal in het besluitvormingsproces meegenomen over de te vormen selectie.

"We zullen voor een betere balans in de selectie moeten zorgen. Daar gaan we het de komende periode met z'n allen over hebben. Het wordt een ingewikkeld traject, maar we gaan het wel met elkaar doen."

Kroes zegt met dat laatste iets waar de in Amsterdam ontslagen technisch directeur Sven Mislintat juist veel kritiek op kreeg. De Duitser handelde autonoom en werkte nauwelijks samen met de inmiddels vertrokken trainer Maurice Steijn.

Kapitaalvernietiging

Kroes kijkt daar anders tegenaan. "De trainer is een heel belangrijke sparringpartner. Want als je als technisch directeur bijvoorbeeld een speler van 15 miljoen haalt en die wordt niet door de trainer opgesteld, dan doe je aan kapitaalvernietiging."

De algemeen directeur vertelde in het interview niet in hoeverre Ajax al bezig met een nieuwe hoofdcoach. John van 't Schip is tot het einde van dit seizoen de hoofdcoach, daarna is het de bedoeling dat hij een functie binnen het technisch management krijgt bij Ajax.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl