Bouterse op 30 mei 2023 voor de rechtbank in Paramaribo
NOS Nieuws

Bouterse al ruim twee maanden voortvluchtig: 'Weer zo'n flater van Suriname'

  • Sharyfah Bhageloe

    Redacteur online

  • Sharyfah Bhageloe

    Redacteur online

Het is vandaag twee maanden geleden dat de Surinaamse politie een opsporingsbericht uitvaardigde voor de veroordeelde Desi Bouterse. De oud-president en voormalig legerleider werd in december veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar voor zijn rol bij de Decembermoorden.

Maar Bouterse kwam op 12 januari niet opdagen bij de gevangenis om zijn straf uit te zitten. Sindsdien is hij spoorloos. Woensdag werd Bouterse ook op de internationale opsporingslijst van Interpol geplaatst.

Ondertussen plaatst Ingrid Bouterse, zijn vrouw, nog regelmatig berichten op Facebook om haar liefde te betuigen aan haar echtgenoot. "Ik mis je heel erg - vooral vandaag!" schreef de voormalige first lady op Valentijnsdag.

Een gebouwtje in aanbouw op het terrein van het Militair Hospitaal, wat Bouterses cel moet worden (foto uit januari 2024)

"Het is weer zo een flater van Suriname," zegt de Surinaamse historicus en schrijver Cynthia McLeod vanuit Paramaribo. "Bouterse is niet te vinden, maar misschien willen ze hem ook niet vinden."

In het Surinaamse roddelcircuit gaan geruchten dat Bouterse gewoon 'thuis' is, waarmee ook zijn buitenverblijven in het binnenland van Suriname kunnen worden bedoeld. "Die man is ziek en wordt gedialyseerd", aldus McLeod. "Hij kan zich niet zomaar ergens verstoppen, want hij heeft zorg nodig."

Van de inspanningen van de Surinaamse overheid om de veroordeelde oud-president te vinden is McLeod niet onder de indruk. Ze denkt bovendien dat de bevolking zich niet meer druk maakt over de zaak. "Surinamers in Nederland houden zich er meer mee bezig."

In Nederland wonen bijna 365.000 mensen met een Surinaamse achtergrond. Op de West-Kruiskade in Rotterdam is de Surinaamse invloed goed merkbaar met een groot aanbod aan eethuizen en tropische supermarkten uit de voormalige kolonie. Rotterdam kent zo'n 62.000 inwoners met een Surinaamse achtergrond.

Zo ook Glenn Pools (69), die al vijftien jaar elke zaterdag met zijn bloedworst- en fladderkraam op 'de Kade' lange rijen trekt. Op straat klinkt luide kaseko-muziek vanuit zijn kraam. "Ik volg de situatie rondom Bouterse op de voet. Hij is toch een landgenoot van mij." Pools komt nog steeds veel in Suriname; hij brengt er de koude maanden door.

"De rechter heeft bepaald dat Bouterse betrokken is geweest bij de Decembermoorden, dus dan moet hij ervoor boeten. En als iemand veroordeeld is, dan zorg je toch dat alle grenzen dicht zijn?"

"Bij een groot deel van de Surinaamse bevolking schijnt hij nog populair te zijn omdat hij bepaalde 'goede' dingen heeft gedaan toen hij regeerde", zegt Pools verder. "Als ik nu kijk naar de periode met Santokhi, vind ik niet dat de situatie beter is geworden." Het land komt niet vooruit, zegt de marktman. "Alle prijzen stijgen en er wordt geen rekening gehouden met de mensen en hun portefeuille. Dat vind ik schandalig."

'Bouterse voelt zich onaantastbaar'

Iets verder op de Kruiskade is een bekende 'culturele winkel'. Het assortiment is er breed, van Surinaamse literatuur tot traditionele klederdracht. Ondernemers verkopen hier hun zelfgemaakte specialiteiten. Verstopt tussen de kalebassen achter in de winkel staat Wilson Aaron met zijn zelfgemaakte taarten, zoals eksi koekoe, fiadoe en bojo.

Aaron (34) werd tien jaar na de Decembermoorden geboren, maar volgt de ontwikkelingen in de zaak goed. "Mijn ouders hebben mij al van jongs af aan over de militaire coup verteld", zegt Aaron. De veroordeling van Bouterse noemt hij "terecht" en "de consequenties van zijn actie".

De vluchtactie van Bouterse verraste hem niet. "Hij voelt zich onaantastbaar." Volgens hem heeft ook de overheid schuld aan de verdwijning van de oud-president. "De politiek en het rechtssysteem in Suriname zijn warrig. Het is schandalig."

Ik geniet ervan dat hij op 78-jarige leeftijd opgejaagd wild is. Het geeft me een bepaalde voldoening.

Edgar, eigenaar Surinaams eethuis

Edgar (die niet met zijn achternaam in de media wil) is eigenaar van een populair eethuis op de 1e Middellandstraat, die doorloopt in de Kruiskade. Hij denkt dat Bouterse "de mogelijkheid werd geboden" om te vluchten. "Het justitiële apparaat kwam totaal niet in beweging." Dat de oud-president door Interpol wordt gezocht, noemt hij "een waanzinnig idee".

"Hij heeft nooit berouw getoond voor zijn daden", zegt Edgar terwijl hij een bos kousenband snijdt. "Ik geniet ervan dat hij op 78-jarige leeftijd opgejaagd wild is. Het geeft me een bepaalde voldoening. Maar dat neemt niet weg dat de schade die hij heeft aangericht gewoon niet meer te herstellen is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl