Desi Bouterse op de opsporingslijst van Interpol
NOS NieuwsAangepast

Desi Bouterse op opsporingslijst Interpol voor Decembermoorden

Desi Bouterse is op de opsporingslijst van Interpol geplaatst vanwege zijn veroordeling voor de Decembermoorden. Hij staat met foto, leeftijd en uiterlijke beschrijving op de zogenoemde Red Notice-lijst.

De oud-president van Suriname werd op 20 december veroordeeld tot twintig jaar celstraf voor de Decembermoorden van 1982. Hierbij werden vijftien critici en tegenstanders van het militaire systeem onder leiding van Bouterse gemarteld en vermoord.

Na de veroordeling moest Bouterse zich op 12 januari melden bij de gevangenis in Paramaribo, maar daar verscheen hij niet. Sindsdien zijn hij en zijn voormalige lijfwacht Iwan Dijksteel voortvluchtig. Dijksteel is voor zijn rol bij de Decembermoorden veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf. Ook hij is op de Interpollijst geplaatst.

Het Surinaamse Openbaar Ministerie besloot op 12 januari tot de opsporing van Bouterse en nam zijn voertuigen in beslag. De Surinaamse politie vaardigde op 17 januari een opsporingsbericht uit voor de veroordeelde oud-president.

Bouterse werd in 2000 in hoger beroep in Nederland bij verstek veroordeeld voor drugshandel. Hiervoor werd hij sindsdien al gezocht door Interpol.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl