Haïtianen op de vlucht voor bendegeweld in Port-au-Prince
NOS Nieuws

VN zet luchtbrug op voor humanitaire hulp aan Haïti

De VN-missie in Haïti heeft een luchtbrug opgezet, die de aanvoer van hulpgoederen uit het buitenland moet garanderen. Ook moet er mogelijkheid komen voor VN-medewerkers om van en naar Haïti te gaan.

In het Caribische land is de chaos compleet, nadat premier Henry dinsdag had aangekondigd op te stappen. Hij verbleef op dat moment in Puerto Rico. Hij is in eigen land niet veilig. Gewapende bendes maken daar al geruime tijd de dienst uit, met name in en rond de hoofdstad Port-au-Prince. Volgens de VN zijn het vliegveld, de scholen en gezondheidscentra in Port-au-Prince gesloten.

Haïti is een straatarm land. Ongeveer de helft van de 11 miljoen inwoners is afhankelijk van humanitaire hulp. Volgens de VN is daarvoor dit jaar 620 miljoen euro nodig, er is op dit moment geld om 3,2 procent van die behoefte te dekken. Volgens een woordvoerder moet de VN volgende week noodgedwongen stoppen met het uitdelen van warme maaltijden. "Er is slecht 9 miljoen euro beschikbaar, terwijl er veel meer nodig is."

Politiemacht

De politie en het leger zijn niet bij machte om het bendegeweld te stoppen. De VN wil daarom een internationale politiemacht samenstellen die de taak op zich neemt. Kenia verklaarde zich bereid de leiding te nemen, maar zette dat plan in de ijskast nadat premier Henry zijn aftreden bekend had gemaakt.

Henry, de bond van Caribische staten Caricom, en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken besloten daarna dat er snel een overgangsraad moet komen die een interim-premier en interim-ministers benoemt, die op hun beurt verkiezingen voorbereiden. Zolang die overgangsraad er niet is, blijft Henry nog aan.

Geen steun

De instelling van een overgangsraad is door vooraanstaande politici in Haïti afgewezen. Een van hen is voormalig rebellenleider Guy Philippe, een man die onlangs uit een Amerikaanse gevangenis is vrijgelaten na een veroordeling voor witwassen.

"De beslissing van Caricom is niet onze beslissing. Haïtianen zullen beslissen wie Haïti zal regeren", zei Philippe. Hij en voormalig presidentskandidaat Jean-Charles Moïse willen dat een rechter van het Hooggerechtshof tijdelijk de macht overneemt.

De beruchte bendeleider Jimmy 'Barbecue' Chérizier heeft een audioboodschap verspreid waarin hij politici bedreigt die toch plaats willen nemen in de overgangsraad. "Ik weet waar jullie kinderen, vrouwen of mannen zijn. Als jullie Haïti ontvluchten, zorg dan dat je je familie meeneemt."

Nieuwsuur sprak begin december met Chérizier:

Bendeleider 'Barbecue' is de baas in de hoofdstad van Haïti

Het ministerie van Buitenlandse Zaken vraagt Nederlanders in Haïti nogmaals om zich te melden. Tot nu toe heeft slechts een "handjevol" Nederlanders dat gedaan. Buitenlandse Zaken wil een beter beeld krijgen van hoeveel Nederlanders er in Haïti verblijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl