Demonstraties in hoofdstad Port-au-Prince, eerder deze week
NOS Nieuws

Plannen voor interim-regering Haïti komen nog niet van de grond

De plannen om in Haïti een interim-premier te benoemen komen voorlopig nog niet van de grond. Meerdere politieke partijen hebben het plan van de Caraïbische samenwerkingsorganisatie Caricom verworpen.

Dinsdag diende premier Ariel Henry zijn ontslag in als regeringsleider van het land na overleg met de leiders van landen in het Caribisch gebied en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken. De landen spraken af om nieuwe verkiezingen te houden in Haïti. Tot die tijd moet een overgangsraad in het land ervoor zorgen dat er snel een interim-premier en ministers worden benoemd.

Meerdere vooraanstaande Haïtiaanse politici hebben echter geweigerd deel te nemen aan de overgangsraad. In een persconferentie sprak voormalig senator en presidentskandidaat Jean Charles Moïse zijn afschuw uit over het plan. Ook zijn bondgenoot, voormalig rebellenleider Guy Philippe, liet weten niks in het voorstel te zien.

Oproep tot protest

Philippe werd onlangs vrijgelaten uit een Amerikaanse gevangenis nadat hij was veroordeeld voor het witwassen van geld. Twintig jaar geleden leidde hij een succesvolle opstand tegen de toenmalig president Jean-Bertrand Aristide.

In een video zei Philippe dat geen enkele Haïtiaan een voorstel van de internationale gemeenschap mag accepteren. Hij drong het erop aan om de straat op te gaan.

"De beslissing van Caricom is niet onze beslissing. Haïtianen zullen beslissen wie Haïti zal regeren", zei Philippe. Samen met Moïse pleit hij ervoor dat een rechter van het Hooggerechtshof tijdelijk de macht overneemt.

Puerto Rico

Voormalig premier Henry verblijft momenteel nog altijd in Puerto Rico. Machtige bendes die zijn regering omver wilden halen, hebben de internationale luchthaven van Haïti in handen, net als grote delen van hoofdstad Port-au-Prince.

Verschillende voorstanders van Henry hebben op de nationale radio gepleit voor een overgangsraad, omdat zij dat als de beste oplossing zien.

De problemen in Haïti komen voort uit het koloniale verleden in het land. In de video hieronder leggen we uit hoe het misgaat in het land:

Van armoede tot bendegeweld: wat gaat er mis in Haïti?

Begin vorige week werd de noodtoestand uitgeroepen in het land nadat bendes onder meer de twee grootste gevangenissen van Haïti binnen waren gevallen en ruim 4000 gevangenen bevrijdden. Ook werden het Hooggerechtshof en politiebureaus aangevallen en waren er gevechten met de politie rond het presidentieel paleis.

Door het bendegeweld van de afgelopen tijd ligt het openbare leven in Haïti grotendeels plat. Onduidelijk is hoeveel mensen er inmiddels het slachtoffer zijn geworden van de gewelddadigheden. Gisteren kende Haïti een relatief rustige dag zonder al te veel geweld.

VN haalt deel personeel weg

Ondertussen hebben de Verenigde Naties een deel van het personeel weg gehaald uit Haïti vanwege de veiligheidssituatie. Niet-essentiële werknemers zullen het eiland verlaten, maar de VN bedrukt dat ook een deel van het personeel blijft.

De VN leveren noodhulp aan de Haïtiaanse bevolking. Volgens de organisatie leven meer dan 11 miljoen inwoners met de gevolgen van hongersnood. Via een luchtbrug vanuit buurland Dominicaanse Republiek wil de VN humanitaire hulp Haïti binnen brengen.

Eerder haalden Europese Unie en de Verenigde Staten alle diplomatieke medewerkers uit Haïti weg omdat ze niet meer veilig zouden zijn. Kenia besloot na het aftreden van Henry voorlopig geen politiemacht naar Haïti te sturen voor het leiden van een internationale veiligheidsmissie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl