NOS NieuwsAangepast

Geen straf voor mannen die zich vastlijmden bij 'Meisje met de parel'

De drie activisten die anderhalf jaar geleden de glasplaat voor het schilderij Meisje met de parel in het Haagse Mauritshuis besmeurden en beschadigden, krijgen geen straf. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag besloten. Een straf zou volgens het hof de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van vreedzame vergadering te veel aantasten.

Een celstraf zou te ingrijpend zijn, vindt het hof, omdat de mannen al drie weken in voorarrest hadden gezeten. Het opleggen van straf zou verder ontmoedigend kunnen werken op mensen die hun vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vreedzame vergadering willen gebruiken door deel te nemen aan een protestactie.

De mannen uit België beschadigden in oktober 2022 de glasplaat en de lijst van het schilderij van Johannes Vermeer om aandacht te vragen voor de klimaatcrisis. Twee van hen gooiden rode vloeistof en lijmden zichzelf vast aan het schilderij en de achterwand. De derde filmde de actie.

Glascontrole

De rechtbank had de drie verdachten eerder veroordeeld tot twee maanden gevangenisstraf, waarvan een maand voorwaardelijk. De actievoerders waren het daar niet mee eens en gingen in hoger beroep.

Het werkt volgens het hof in het voordeel van de mannen dat ze vooraf goed hadden onderzocht of ze het schilderij zelf niet zouden beschadigen. Zo controleerden ze of er glas voor het kunstwerk zat.

Beelden van de protestactie in 2022:

Protestactie bij 'Meisje met de parel' van Vermeer

De zaak kreeg destijds veel media-aandacht en had daardoor een grote maatschappelijke impact, stelt het hof. Het meisje met de parel was een paar dagen niet te zien. Het Mauritshuis compenseerde bezoekers omdat het museum het topstuk niet kon tonen.

Het museum wil niet reageren op de uitspraak en verwijst naar de reactie van anderhalf jaar geleden. "Kunst is weerloos, en het proberen te beschadigen t.b.v. welk doeleinde dan ook wijst het Mauritshuis ten zeerste af", schreef het Haagse museum toen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl