NOS Wielrennen

Vlasov wint ingekorte rit Parijs-Nice, Jorgenson rijdt McNulty bijna uit gele trui

Vlasov wint natte rit in Parijs-Nice, Jorgenson rijdt McNulty bijna uit gele trui

Aleksandr Vlasov heeft de voorlaatste etappe van Parijs-Nice op zijn naam geschreven. De Rus van Bora reed in de laatste kilometers van de lange slotklim weg uit de groep met klassementsfavorieten.

Remco Evenepoel, Primoz Roglic, Matteo Jorgenson en Mattias Skjelmose kwamen acht seconden later boven.

Brandon McNulty behield zijn gele leiderstrui, maar zag zijn voorsprong wel slinken. De Amerikaan van UAE moest zijn concurrenten een paar kilometer voor de top laten gaan.

Secondenspel

In de slotetappe belooft het zondag een secondenspel te worden in het klassement. McNulty verdedigt in de lastige bergrit rond Nice een voorsprong van 4 seconden op Jorgenson van Visma-Lease a Bike.

Skjelmose en Evenepoel hebben een achterstand van ruim een halve minuut.

Kortere rit in de regen

Oorspronkelijk stond er zaterdag een etappe met twee beklimmingen op het programma. Twee dagen geleden besloot de organisatie echter om de koninginnenrit in te korten, vanwege de slechte weersvoorspellingen.

Het weer bleek inderdaad slecht, maar de renners hoefden nu nog 'slechts' 104 kilometer door de stromende regen te fietsen. De finish lag op de top van La Madone d'Utelle, een niet al te lastige klim van ruim 15 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,7.

De vroege vlucht bestond uit de Fransman Benjamin Thomas en de Zwitser Johan Jacobs.

Nederlanders Martijn Tusveld en Gijs Leemrijze probeerden de eer voor dsm-firmenich-PostNL hoog te houden door zich in het begin van de etappe ook in de strijd te mengen, maar zij staakten hun aanvalspoging vroegtijdig.

De Nederlandse ploeg bestaat nog maar uit twee renners, nadat Timo Roosen al vroeg in de rit had besloten om af te stappen.

Bonificatieseconden

In aanloop naar de slotklim meldden de klassementsfavorieten zich vooraan. Hoewel het nog steeds regende, trok klassementsfavoriet Evenepoel zijn warme kleding uit, klaar om zijn slag te slaan.

Vroege vluchter Jacobs werd in de eerste kilometer van de slotklim teruggepakt, waarna de ploeg van Evenepoel het heft in handen nam.

Ook Ineos, de ploeg van Egan Bernal, deed later een duit in het zakje. Bij de tussensprint veroverde Bernal zes bonificatieseconden, Evenepoel sprokkelde er twee.

In de laatste kilometers naar de top versnelde Evenepoel twee keer. Bij zijn laatste poging brak McNulty, maar de geletruidrager hield nog net genoeg marge over om de leiding in het klassement te behouden.

Evenepoel won het sprintje om de tweede plaats van Roglic, waardoor de Belg nog eens vier bonificatieseconden sprokkelde.

Zondag wordt Parijs-Nice afgesloten met een lastige bergrit rond Nice. Roglic heeft ook nog zicht op het podium, maar hij moet meer tijd (1.21) goedmaken. Bernal staat zevende op 1.42.

Kelderman helpt Jorgenson

Wilco Kelderman, die zijn ploeggenoot Jorgenson in de laatste kilometers nog bijstond, is de beste Nederlander in het klassement. Hij staat achtste op 1.43 van McNulty.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl