NOS Wielrennen

Buitrago wint vierde etappe Parijs-Nice, McNulty verliest leiderstrui

Buitrago brult op Mont Brouilly, Plapp neemt leiderstrui over in Parijs-Nice

Santiago Buitrago heeft de vierde etappe van Parijs-Nice gewonnen. De coureur van Bahrain-Victorious kwam na 183 kilometer solo over de finish op de Mont Brouilly.

Lucas Plapp (Jayco-AlUla) eindigde op tien seconden als tweede en nam daarmee de leiderstrui over van Brandon McNulty (UAE-Emirates), die als tiende over de eindstreep kwam.

Remco Evenepoel was van de favorieten het meest bedrijvig en sprokkelde onderweg al bonificatieseconden, maar de bonus voor de derde plaats ging aan zijn neus voorbij. Mattias Skjelmose (Lidl-Trek) klopte Evenepoel (Soudal-QuickStep) namelijk op de streep.

De vierde etappe bracht de renners van Chalon-sur-Saône naar de Mont Brouilly, een rit met meer dan 3.500 hoogtemeters verdeeld over liefst zeven beklimmingen van de tweede of eerste categorie.

Hevige sneeuwval

Op papier zou dit de koninginnenrit kunnen zijn van de koers naar de zon, zeker gezien het feit dat het nog twijfelachtig is of de slotklim naar Auron in de voorlaatste etappe begaanbaar is vanwege hevige sneeuwval.

Met zoveel bergpunten onderweg was het logisch dat de drager van de bergtrui, de Fransman Mathieu Burgaudeau (Total Énergies), meesloop in de vlucht van de dag, die verder bestond uit Stefan Bissegger (EF-Easy Post), Christian Scaroni (Astana) en Jasper De Buyst (Lotto-Dstny).

De vier hielden het vol tot de eerste passage van Mont Breuilly, maar daarna namen de favorieten het heft in handen. Evenepoel had zijn zinnen gezet op de zes bonificatieseconden na de afdaling en hield zijn grote concurrent Primoz Roglic (vier seconden) achter zich.

Aanval Plapp

Evenepoels adjudant Louis Vervaeke ging vervolgens in de aanval op de Col du Fût d'Avenas (5,2 kilometer à 7,2 procent), maar in plaats van een springplank te vormen voor zijn kopman werd hij de gangmaker voor een aanval van Plapp.

De Australische kampioen, terug na een zware valpartij in de Tour Down Under eerder dit jaar, kreeg gezelschap van de Colombiaanse klimmer Santiago Buitrago (Bahrain) en samen sloegen ze een gat van zo'n twintig seconden.

Santiago Buitrago wint de vierde etappe van Parijs-Nice

De favorieten hielden zich intussen rustig. Jay Vine (vierde in het klassement) wist het gat met de koplopers wel iets terug te brengen in dienst van geletruidrager Brandon McNulty, maar blies zichzelf daarbij op en duikelde in het klassement. Eerder had ook Finn Fisher-Black (tweede) al moeten passen, waardoor de riante uitgangspositie in het klassement van UAE-Emirates na de ploegentijdrit serieus in gevaar kwam.

Sterker, nadat Vine was verdwenen aan kop en Ineos de achtervolging had overgenomen liepen Plapp en Buitrago alleen maar verder uit. Op Mont Brouilly moest Plapp zijn metgezel laten gaan, maar hij hield de schade beperkt tot tien seconden.

Dat was genoeg om het geel over te nemen van McNulty. Buitrago is de nieuwe nummer twee in het algemeen klassement. McNulty zakt naar plek drie.

Kelderman elfde

De Amerikaan zag ook Evenepoel, Roglic (Bora-hansgrohe), Egan Bernal (Ineos) en Matteo Jorgenson (Visma-Lease A Bike) dichterbij komen. Evenepoel was de sterkste, maar op de streep ontfutselde Skjelmose hem nog net twee bonificatieseconden.

Wilco Kelderman eindigde in het wiel van McNulty als elfde en staat nu dertiende op 1.05 van Plapp.

Remco Evenepoel werd in de strijd om de derde plaats op de streep nog afgetroefd door Mattias Skjelmose.

Donderdag staat een 193,5 kilometer lange rit naar Sisteron op het programma. In het eerste deel moet flink wat geklommen worden, maar aangezien de laatste 50 kilometer grotendeels in dalende lijn zijn zullen de sterke sprinters ook hopen op een kans.

Een venijnig klimmetje op 10 kilometer van de streep - met bonificatieseconden - zou nog weleens roet in het eten kunnen gooien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl