NOS Wielrennen

Skjelmose klopt medevluchters in Parijs-Nice, McNulty opnieuw leider

Vinnige Skjelmose pakt ritzege, McNulty weer leider in Parijs-Nice

Mattias Skjelmose heeft de zesde etappe van Parijs-Nice gewonnen. De Deens kampioen van Lidl-Trek overklaste na slim spel zijn twee medevluchters in de sprint in La Colle-sur-Loup.

Vanuit de kopgroep reed Brandon McNulty terug naar de top van het algemeen klassement. De Amerikaan pakt de leiderstrui weer af van Luke Plapp, die met een aanval in de vierde etappe de leiding had overgenomen van diezelfde McNulty.

Matteo Jorgensen van Visma-Lease a Bike was de initiatiefnemer van het groepje en kwam als derde over de streep. Hij schuift in het klassement op naar de tweede plaats.

Roglic schudt de boel wakker

Tijdens de etappe van ruim 198 kilometer van Sisteron naar La Colle-sur-Loup, in de buurt van Nice, stonden vijf gecategoriseerde klimmen op het menu. Een kopgroep van tien enthousiastelingen kreeg nauwelijks ruimte en op zo'n dertig kilometer van de finish opende Primoz Roglic de finale.

De kopman van Bora-Hansgrohe viel aan na de eerste keer La Colle-sur-Loup, een korte venijnige klim. Met zijn demarrage schudde de Sloveen onder meer Remco Evenepoel en Jorgensen wakker.

De Amerikaan van de Visma-ploeg slaagde erin weg te rijden van de rest, maar zag even later McNulty en Skjelmose aansluiten.

Skjelmose maakte in de finale slim gebruik van de klassementsambities van zijn medevluchters. Na de zwakke ploegentijdrit van zijn ploeg eerder deze week stond de Deen op ruime achterstand van de kanshebbers op de eindzege. Hij at, in wielertermen, het bordje van McNulty en Jorgensen leeg en had vervolgens in de eindsprint geen kind aan dat duo.

Evenepoel - die het leeuwendeel van de achtervolging had moeten doen - won het sprintje van de achtervolgende groep en pakte, bijna een minuut na de winnaar, nog wel een seconde op onder meer Roglic.

Pechvogel

Santiago Buitrago was de pechvogel van de dag. De Colombiaan, woensdag nog winnaar van de vierde etappe, duikelde door een valpartij in de afdaling in het klassement van plek twee naar veertien.

In het slotweekend van Parijs-Nice wacht een ingekorte rit met aankomst op de Madone d'Utelle (het alternatief voor de wit sneeuw bedekte oorspronkelijk slotklim) en de traditioneel pittige etappe rondom Nice.

McNulty verdedigt een voorsprong van 0.23 op Jorgenson en 0.34 op Plapp. Als Evenepoel de koers nog wil winnen, dan moet hij 1.03 zien goed te maken. Roglic heeft zelfs al 1.44 achterstand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl