De oudste grottekeningen ooit ontdekt in Zuid-Amerika
NOS Nieuws

Grotschilderingen in Argentinië zijn oudste ooit gevonden in Zuid-Amerika

De muurschilderingen die archeologen recent ontdekten in een grot in Argentinië, zijn de oudste ooit gevonden in Zuid-Amerika. Het gaat om bijna 900 tekeningen die zeker 8200 jaar geleden zijn gemaakt, duizenden jaren eerder dan tot dusver werd gedacht.

Argentijnse en Chileense archeologen vonden de werken in een grot in de provincie Neuquen in Patagonië, zo'n 1100 kilometer ten zuidwesten van de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires.

De Argentijnse archeoloog Guadalupe Romera Villanueva was erbij toen de alleroudste schilderingen werden ontdekt. "We zagen vier zwarte motieven in de vorm van een veer die met houtskool waren getekend", vertelt ze.

  • Reuters
    De oudste grottekeningen ooit ontdekt in Zuid-Amerika
  • Reuters
    De oudste grottekeningen ooit ontdekt in Zuid-Amerika
  • Reuters
    De grot van buiten

Archeologen vonden ook modernere, kamvormige tekeningen die aantonen dat er 3000 jaar na de eerste tekening nog geschilderd werd in de grot. "Dat zijn zo'n 130 generaties, wat veel zegt over de culturele overdracht van de jagers-verzamelaarsamenlevingen die de regio 7000 tot 5000 jaar geleden bewoonden", vertelt Villanueva.

In de periode van de eerste schilderingen was Zuid-Amerika dunbevolkt vanwege extreme droogte. Kleine stammen die verspreid over het gebied leefden, zouden een centrale plek nodig hebben gehad om hun ecologische en rituele kennis te bewaren. De schilderingen vormen hiervoor het oudste bewijs dat ooit is ontdekt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl