PVV-leider Wilders en VVD-leider Yesilgöz bij De Zwaluwenberg in januari
NOS NieuwsAangepast

PVV, VVD, NSC en BBB willen werken aan nieuw kabinet, maandag samen om tafel

De PVV, VVD, NSC en BBB zijn bereid om verder te onderhandelen over een nieuw kabinet. De vorm is nog niet helemaal duidelijk, maar de kans neemt toe dat ze zich op een extraparlementair kabinet gaan richten. In zo'n extraparlementair kabinet zou ook NSC, net als de andere drie, bereid zijn om ministers te leveren, zo zeggen bronnen bij de betrokken partijen tegen de NOS.

Aanstaande maandag zullen Putters en de vier partijen voor het eerst gezamenlijk om de tafel zitten, op landgoed De Zwaluwenberg in Hilversum. Putters heeft tot nu toe alleen individuele gesprekken gevoerd of met duo's gesproken. Begin januari hebben deze partijen ook op dit landgoed gezeten, toen nog met informateur Plasterk.

Het is de bedoeling dat de vier partijen na de presentatie van het eindverslag van informateur Putters, uiterlijk volgende week donderdag, met elkaar verder gaan onderhandelen over de exacte uitwerking van zo'n extraparlementair kabinet.

Putters benadrukte vanavond op X dat hij nog geen conclusie heeft getrokken en dat de gesprekken met PVV, VVD, NSC en BBB nog gaande zijn:

Putters werkt nu aan een eindverslag en de NOS signaleert op basis van gesprekken met de partijen dat er bereidheid is om verder te praten. Putters heeft nog een paar dagen voor zijn eindverslag. Donderdag 14 maart is de deadline. "We zijn onderweg", aldus Putters. "We werken stap voor stap."

Van buiten

De vier partijen willen, zeggen de bronnen binnen de partijen, niet te veel afspraken vastleggen in een strak regeerakkoord, zodat er een grotere rol komt voor de Tweede Kamer. Over de overheidsfinanciën, migratie en de internationale rol van Nederland moeten wel concrete afspraken worden vastgelegd. De ministers kunnen vanuit de politieke partijen worden geleverd, maar ze kunnen ook van buiten komen, zeggen de bronnen.

Begin deze week verliep de formatie stroef. Putters praatte vooral met partijleiders apart, of in duo's. NSC bleef zich verzetten tegen een rechts meerderheidskabinet met de PVV. Vervolgens kwamen dit weekend berichten naar buiten over de emotionele toestand waarmee NSC-leider Omtzigt aan de onderhandelingstafel zou zitten.

Onder meer De Telegraaf berichtte daarover. Omtzigt zou bij spanningen soms emotioneel de gesprekken hebben verlaten. Omtzigt zelf zei zich niet in het beeld te herkennen, maar zei wel dat die roddels de gesprekken "niet gemakkelijker" hebben gemaakt.

Maar woensdagmiddag kwamen er opeens optimistischer geluiden naar buiten over de voortgang van de formatie. Zowel BBB-leider Van der Plas als VVD-leider Yesilgöz waren opvallend positief na afloop van hun zoveelste gesprek in de werkkamer van Putters. Van der Plas zei dat ze "er positief in staat" en Yesilgöz gebruikte het woord "hoopvol".

De vier partijen zien in dat er ondanks hun meningsverschillen en irritaties geen alternatief is met andere partijen, benadrukken de bronnen rondom de formatie. Ook bij NSC wordt dit duidelijker gezien, die partij wil verantwoordelijkheid nemen om het te proberen met een extraparlementair kabinet.

Putters is nu ruim drie weken aan het werk, nadat de eerste formatiepoging van zijn voorganger Plasterk was mislukt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl