Von der Leyen op het partijcongres in Boekarest
NOS Nieuws

Von der Leyen gekozen tot Europees 'lijsttrekker' christendemocraten

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen is zoals verwacht gekozen tot Spitzenkandidat voor de christendemocraten bij de komende Europese verkiezingen. Dat betekent dat zij het boegbeeld wordt in de campagne van de Europese Volkspartij (EVP).

De Duitse werd op het partijcongres in Boekarest gekozen met 400 stemmen voor en 89 tegen. De stemming werd gezien als formaliteit, ook omdat er geen andere kandidaten waren. In de EVP zitten onder meer het CDA, ChristenUnie en de Duitse CDU, de partij van Von der Leyen. BBB en NSC willen zich na de verkiezingen ook bij de EVP aansluiten.

In een toespraak op het partijcongres noemde Von der Leyen de strijd voor vrede, veiligheid, vrijheid en welvaart het speerpunt voor haar verkiezingscampagne. Verder noemde ze de oorlogen in Oekraïne en Gaza en de opkomst van China de belangrijkste uitdagingen voor de Europese Unie.

Ook door als Commissievoorzitter

Von der Leyen maakte vorige maand bekend dat ze door wil als voorzitter van de Europese Commissie. De voortekenen zijn gunstig, omdat die rol doorgaans wordt vervuld door iemand uit de grootste partij. De EVP gaat in de peilingen voor de Europese parlementsverkiezingen aan kop.

Daarmee is het nog geen gelopen race. De regeringsleiders van de EU-lidstaten moeten haar voordragen om opnieuw de Europese Commissie te gaan leiden en daarna moet het Europees Parlement nog groen licht geven.

Machtigste vrouw

Von der Leyen is sinds december 2019 voorzitter van de Europese Commissie en heeft in die rol de leiding over zo'n 32.000 medewerkers. Die moeten voorstellen doen voor nieuwe EU-wetten en toezicht houden op de naleving van verdragen. Het Amerikaanse tijdschrift Forbes betitelde Von der Leyen onlangs als de machtigste vrouw ter wereld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl