NOS Nieuws

Calvin Klein-poster van FKA Twigs toch niet 'seksueel expliciet'

De Britse reclamewaakhond ASA heeft een uitspraak herroepen over een poster van Calvin Klein met daarop een schaars geklede FKA Twigs.

In een eerdere uitspraak van de ASA werd de advertentie in januari verboden nadat er twee klachten over waren binnengekomen. Op de afbeelding is de Britse muzikant alleen gekleed in een spijkerblouse van het Amerikaanse modemerk die half over haar lichaam hangt, waardoor de zijkant van haar billen en de helft van een borst zichtbaar zijn. De afbeelding zou daardoor overdreven geseksualiseerd zijn en vrouwen tot object maken.

Maar nu wordt dat besluit gedeeltelijk herzien. De ASA is nu van mening dat de afbeelding niet seksueel expliciet is en dat FKA-Twigs zichzelf zelfverzekerd presenteert.

"We blijven echter bij ons besluit dat het openlijk seksuele beeld van FKA Twigs niet geschikt was voor weergave op een ongericht medium, een poster, waardoor iedereen het kon zien", klinkt het.

Nadat de advertentie werd verboden, reageerde ook de 36-jarige artiest destijds verontwaardigd op dat besluit. "Ik zie het 'stereotiepe seksuele object' niet zoals ik gelabeld ben. Ik zie een mooie, sterke gekleurde vrouw wier ongelooflijke lichaam meer pijn heeft overwonnen dan je je kunt voorstellen. In het licht van het beoordelen van andere campagnes uit het heden en verleden van deze aard, kan ik niet anders dan het gevoel hebben dat er hier sprake is van een dubbele moraal."

Ook Calvin Klein verdedigde de advertentie en zei dat FKA Twigs de afbeelding zelf vóór publicatie had goedgekeurd.

De Instagram-post van de artiest:

De foto van FKA Twigs, haar echte naam is Tahliah Debrett Barnett, maakte deel uit van een campagne waar ook Kendall Jenner aan meewerkte. Haar foto's gingen niet in de ban. Daarnaast wezen critici naar een onderbroekencampagne met acteur Jeremy Allen White die rond ongeveer dezelfde tijd uitkwam.

"De uitdaging was dat als FKA Twigs geobjectiveerd werd, dat dat met Jeremy Allen White ook zeker het geval was?", zegt de ASA daarover. Maar hierover kreeg de waakhond geen klachten. Wel werden de afbeeldingen van White meegenomen bij het opnieuw beoordelen van de FKA Twigs-poster. "En onze mening is dat het onwaarschijnlijk is dat de Jeremy Allen White-advertenties onze regels zouden hebben overtreden", klinkt het.

De ASA zegt ten slotte "niet doof" te zijn voor het commentaar op de besluitvorming. "Wij zijn oprecht geïnteresseerd in wat mensen denken en te zeggen hebben. En we zijn niet bang om ons eigen denken ter discussie te stellen en onze beslissingen aan te passen als we denken dat we het bij het verkeerde eind hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl