NOS Voetbal

De Ligt voelt zich zelf weer goed, maar zit met Bayern 'in de Scheisse'

De Ligt over worstelend Bayern: 'We zitten nu met z'n allen in de... Hoe zeg je dat?'

Matthijs de Ligt draait er niet omheen, al moet hij in het Duits even naar de juiste woorden zoeken: "We zitten nu met z'n allen in de... Hoe zeg je dat? In de Scheisse. En daar moeten we samen weer uitkomen."

De 24-jarige verdediger van Bayern München schetste maandag kernachtig de situatie waarin de Duitse grootmacht zich bevindt.

Na de 2-2 van vrijdag tegen Freiburg is de achterstand in de Bundesliga op koploper Bayer Leverkusen al tien punten en lijkt een twaalfde landstitel op rij uit zicht, terwijl het in het nationale bekertoernooi al eerder einde verhaal was.

Wil Bayern niet voor het eerst sinds 2011/2012 een seizoen zonder prijs afsluiten, dan zal het moeten toeslaan in de Champions League. Niet bepaald de eenvoudigste route naar een trofee. Bovendien heet de eerstvolgende hobbel Lazio, dat vanavond in de Allianz Arena met een 1-0 voorsprong aan de return in de achtste finales begint.

'Zekere druk juist nodig'

De druk is dan ook voelbaar in München, maar trainer Thomas Tuchel, die aan zijn laatste maanden in Beieren bezig is, kan daar niet mee zitten.

Integendeel eigenlijk. "Onze uitgangspositie is helder en het zal niet makkelijk worden, maar voor een topprestatie is een zekere druk juist nodig. En die zal er ongetwijfeld zijn."

Bayern München-trainer Thomas Tuchel op het trainingsveld met spits Harry Kane

De opdracht is ook duidelijk. "We moeten zien te winnen met twee doelpunten verschil van een Italiaanse ploeg, van een Maurizio Sarri-team", verwijst Tuchel naar de reputatie van zijn Italiaanse collega, die doorgaans in defensief opzicht weinig aan het toeval overlaat. "De lat ligt hoog."

Bayern München won de Champions League in 2020, maar sindsdien was tot drie keer toe de kwartfinale het eindstation voor de Duitse Rekordmeister, die in totaal zes keer de belangrijkste Europese clubprijs veroverde.

De Ligt weer blij

De Ligt miste het puntenverlies bij Freiburg door een schorsing, maar lijkt verzekerd van een basisplaats tegen Lazio. Zeker omdat Dayot Upamecano, een concurrent in het centrum van de defensie, in Rome rood kreeg en derhalve moet toekijken.

Matthijs de Ligt tijdens het uitduel met Lazio

De Oranje-international speelde in de heenwedstrijd alleen het laatste kwartier mee, maar kan - anders dan in de eerste helft van het seizoen - sinds de winterstop steevast rekenen op een basisplaats. "Ik ben op dit moment heel blij bij Bayern. Ik had een moeilijke fase rond mijn blessure, maar nu voel ik me goed, ook fysiek."

Hij is er klaar voor om het tij te helpen keren bij Bayern, dat van z'n laatste vijf wedstrijden er slechts eentje heeft weten te winnen. "In voetbal is niet altijd alles positief, je hebt altijd lastige fases. Het is belangrijk dat we bij elkaar blijven. Dinsdag is een mooie wedstrijd om er weer in te komen als een team. Ik denk dat we er klaar voor zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl