NOS Nieuws

Kansspelautoriteit legt hoogste boete ooit op aan illegale goksite

De Nederlandse Kansspelautoriteit (Ksa) heeft een boete van bijna 20 miljoen euro opgelegd aan gokbedrijf Gammix, de hoogste boete ooit. De op Malta gevestigde onderneming biedt Nederlanders kansspelen aan via websites zonder de juiste vergunning te hebben.

"We zien dat illegale aanbieders vaak weinig aandacht hebben voor de speler en zich niet aan hun zorgplicht houden", zegt voorzitter René Jansen van de Ksa over de boete. "Ook bij deze aanbieder zien we dat: zo was er geen duidelijke leeftijdscontrole. Dat is enorm schadelijk."

Bij de berekening van de boete heeft de Ksa gekeken hoeveel inkomsten het bedrijf naar schatting uit Nederland had. Daarnaast waren er verzwarende omstandigheden, zoals het ontbreken van die leeftijdscontrole en het aanzetten tot onmatig spelen met mogelijkheden als autoplay, waarbij de speler niet telkens hoeft in te zetten maar automatisch blijft meespelen.

Eerder in de fout

Gammix heeft meerdere websites opgezet om te gokken, waar tegen betaling spellen gespeeld kunnen worden. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld pokeren, roulette spelen of spelen op digitale fruitmachines.

In 2022 had de Ksa Gammix ook al eens gedreigd met een dwangsom van bijna 4,5 miljoen euro. Toen het bedrijf een jaar later nog geen verbetering toonde, is de Ksa begonnen die te innen. Het bedrijf heeft daar bezwaar tegen aangetekend.

De Kansspelautoriteit deelde oktober vorig jaar eveneens hoge boetes uit. Toen kregen de Maltese bedrijven Goldwin LTD en MKC Limited boetes van 6,7 miljoen en 900.000 euro voor dezelfde overtreding waar Gammix nu voor is beboet.

Strengere regels op komst

Online gokken werd in oktober 2021 gelegaliseerd om de markt te kunnen reguleren, afspraken te kunnen maken over nazorg en te voorkomen dat gokkers op schimmige websites in buitenland terecht bleven komen.

Inmiddels zijn aan 27 bedrijven vergunningen uitgegeven om hier online gokken mogelijk te maken. Wie zo'n vergunning niet heeft, moet Nederlanders weren door bijvoorbeeld een ip-blokkade.

Omdat er ondanks de nieuwe regels toch nog veel gokkers in de problemen komen, drong de Tweede Kamer deze maand bij demissionair minister Weerwind aan op strengere regels. Zo moet er een speellimiet komen die voor alle bedrijven geldt, omdat gokkers anders tussen websites kunnen rouleren. Ook zouden bedrijven beter toezicht moeten houden om gokproblemen te voorkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl