NOS Nieuws

Website Betcity krijgt boete van 3 miljoen van kansspelautoriteit

De Kansspelautoriteit (Ksa) heeft een boete opgelegd van 3 miljoen euro aan Betent, in Nederland beter bekend als Betcity. Het bedrijf krijgt de boete omdat het de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme heeft overtreden. Betcity is een website waar gewed kan worden op bijvoorbeeld sportwedstrijden.

Volgens de wet moeten kansspelaanbieders transacties van hun klanten monitoren en ongebruikelijke transacties melden bij de Nederlandse Financial Intelligence Unit (FIU). Verplicht daarbij is klantenonderzoek, zoals een identiteitscheck en welke transacties er worden gedaan. Door dat onderzoek kan een kansspelaanbieder op tijd maatregelen nemen en ingrijpen wanneer er sprake is van witwassen of het financieren van terrorisme.

De Ksa heeft vorig jaar al gewaarschuwd hier bedrijven beter op te gaan controleren. "We hebben toen aangegeven dat wanneer uit onderzoek blijkt dat aanbieders op het gebied van de wet ondermaats presteren, sancties worden opgelegd. Daar geven we nu gevolg aan."

Lakse opstelling

In september vorig jaar kreeg Betent van de Ksa al een aanwijzing voor het op de juiste manier uitvoeren van de onderzoeken en het tijdig melden van de uitkomsten daarvan. Daarna heeft de Kansspelautoriteit onderzocht of de aanwijzingen zijn opgevolgd. Betent bleek niet aan de eisen te voldoen.

Zo werd er in veel gevallen pas laat aan het onderzoek begonnen, nadat er al grote bedragen waren vergokt. Ook het opvragen van de inkomstenbronnen van klanten ging volgens de Ksa "op een lakse manier".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl