Sifan Hassan aan het trainen in Tokio
NOS Sport

Hassan staat in Tokio voor derde marathon: 'Maakt niet uit of ik win, kom hier om te leren'

Het voelt anders dan drie jaar geleden. De stress die Sifan Hassan in 2021 had voor de Olympische Spelen in Tokio is deze dagen ver te zoeken.

"Toen was de druk heel groot, nu voelt het totaal anders. Ik wil dit keer meer genieten van de stad Tokio", zegt de 31-jarige atlete, die zondag in de Japanse hoofdstad haar derde marathon in haar leven loopt. "Ik heb geen bepaalde tijd in gedachten."

Voor Hassan is het bijzonder om terug te keren in de stad waar ze in 2021 de buitenwereld verbaasde met twee gouden en een bronzen olympische medaille. Haar triomfen op de 5.000 en 10.000 meter maakten diepe indruk in de atletiekwereld én daarbuiten. Het brons op de 1.500 meter sprak helemaal tot de verbeelding, na een forse val in de halve finales eindigde ze toch nog op het podium.

Pas laat duidelijkheid Parijs 2024

Hassan was in 2021 de koningin van het olympisch atletiektoernooi en wil de wereld over vijf maanden in Parijs opnieuw verbazen. Duidelijkheid over haar plannen bij de Spelen in de Franse hoofdstad wil ze nog niet geven. "Ik weet niet hoe ik er over twee maanden voorsta, hoe het dan in mijn hoofd zit", blikt ze vooruit.

Sifan Hassan is terug in Tokio, dit keer voor de marathon

Duidelijk is wel dat Hassan ook voor Parijs 2024 naar een uitdaging zoekt. Haar besluit over wat ze precies in Frankrijk gaat doen, zal net als voor de Spelen van Tokio pas laat genomen worden.

"Misschien doe ik in Parijs alleen de baan, misschien alleen de marathon, misschien wel een combinatie. Ik heb nog voldoende tijd om te beslissen. In Nederland hebben we niet heel veel atleten op mijn afstanden."

De marathon van Tokio is voor haar niet bepalend voor haar keuze, laat ze vanuit Japan weten. "Het maakt me niet uit of ik Tokio win of niet. Ik kom hier om te leren. Voor Parijs maakt dit niet uit", zegt de vrouw die vorig jaar met een bizarre winst in de marathon van Londen debuteerde op de klassieke afstand van 42 kilometer en 195 meter.

Daarna volgde een opvallend optreden op de baan bij de wereldkampioenschappen in Boedapest. En enkele weken later excelleerde ze in de door haar gewonnen marathon van Chicago. Daar zette ze met 2.13.44 de tweede tijd ooit neer.

In Tokio is Hassan relaxt. "Ik heb veel geleerd van Londen en Chicago. Ik heb nu een andere voorbereiding gehad. Na Chicago heb ik vakantie genomen. Ik ben in Amerika, Ethiopië en Nederland geweest. De laatste acht weken ben ik me gaan voorbereiden op Tokio. Ik heb het rustig opgebouwd. Ik heb geen stress gehad."

Sifan Hassan met haar twee gouden medailles van de Olympische Spelen in Tokio

Toen ze deze week voet op Japanse bodem zette, kwamen de herinneringen aan haar zo succesvolle verlopen olympische missie weer boven. "Ik ben blij dat ik terug ben. Ik wil meer dan in 2021 genieten van Tokio. Het is nu totaal anders. Tokio is een mooie plek."

Ramadan

Na de marathon van Tokio breekt voor Hassan de ramadan aan, de vastenperiode van een maand. Vervolgens gaat haar aandacht richting de baanatletiek. De tweevoudig olympisch kampioene gaat zich in Amerika voorbereiden op het baanseizoen. Wedstrijden zal ze vooral dicht in de buurt afwerken.

Maar eerst haar derde marathon. "Ik leer hier ook weer. Van drie marathons leer je meer dan van één of twee."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl