NOS NieuwsAangepast

Air France-KLM draait beste jaar in tijden, maar oorlog Gaza drukt op resultaat

Air France-KLM heeft de hoogste winst van de afgelopen jaren behaald. In 2023 bleef er onderaan de streep 934 miljoen over, tegenover 728 miljoen een jaar eerder.

KLM meldt dat hun omzet nog nooit zo hoog was. De vliegtuigen zitten weer bijna net zo vol als voor de coronapandemie en de prijzen van de tickets zijn hoger. Bij elkaar stegen de inkomsten met 14 procent.

"We zitten weer op de goede niveaus, het enige is dat we in onze capaciteit moeten doorgroeien", zegt Marjan Rintel, de hoogste baas van KLM. "We zijn nog met een inhaalslag bezig na covid om alle mensen te hebben die we daarvoor nodig hebben. We werven volop piloten en technici."

Door het tekort aan technici en materialen moest KLM de afgelopen maanden op het laatste moment verschillende vluchten annuleren.

Oorlog in Gaza

De laatste maanden van het jaar waren aanzienlijk minder voor de luchtvaartmaatschappij. Onder meer de oorlog in Gaza drukt op de resultaten. Air France-KLM zegt dat de situatie in Gaza en in Niger, Mali en Burkina Faso het bedrijf 65 miljoen euro kost. Na de staatsgreep in Niger in juli vliegt Air France niet meer op die Afrikaanse landen.

"We moeten continu aanpassingen in ons netwerk maken", zegt Rintel. "We kunnen we niet meer vliegen op bestemmingen of het kost meer geld. Dat heeft absoluut impact."

De luchtvaartmaatschappij is gestopt met vliegen op Israël vanwege de oorlog in de Gazastrook. Vanaf april wordt er wel weer gevlogen op Tel Aviv, maar via Cyprus zodat personeel van KLM daar kan wisselen. Ze hoeven dan niet in Israël te overnachten.

Verlies tijdens corona

Tijdens de coronacrisis zat het concern in grote problemen en moest het bij de Franse en Nederlandse staat aankloppen voor hulp. In die jaren liep het verlies op tot meer dan 10 miljard euro.

Dit jaar verwacht Air France-KLM het niveau van 2019 weer te bereiken.

In tegenstelling tot voorgaande jaren is het resultaat bij het Franse deel van het bedrijf hoger dan bij het Nederlandse.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl