Een toestel van KLM aan de gate op Schiphol
NOS Nieuws

Coronasteun aan KLM opnieuw door Europese rechter afgekeurd 

De staatssteun die KLM in de coronacrisis van het Nederlandse kabinet ontving, is onterecht goedgekeurd door de Europese Commissie. De Europese rechter, het Hof van Justitie, heeft de goedkeuring nietig verklaard. De zaak was aangespannen door Ryanair dat vond dat er sprake was van oneerlijke concurrentie.

Het is al de tweede keer dat het Hof de goedkeuring door de Europese Commissie afkeurt. Een paar jaar geleden gebeurde precies hetzelfde, toen de Europese Commissie voor de eerste keer goedkeuring gaf aan het steunpakket van het kabinet.

Niet duidelijk genoeg

Aan het begin van de coronacrisis, in 2020, leek het erop dat KLM in de financiële problemen zou komen omdat er weinig tot niet gevlogen kon worden. De overheid gaf 3,4 miljard aan staatssteun aan de vliegmaatschappij, in de vorm van leningen en garantiestellingen.

De Europese Commissie gaf toen toestemming voor die steun, maar werd kort daarna, in 2021, teruggefloten door de Europese rechter. De goedkeuring was niet voldoende onderbouwd volgens het hof.

Vervolgens paste de Commissie een en ander aan en kwam er opnieuw goedkeuring voor de steun. Die is dus met deze uitspraak opnieuw van tafel. Het is volgens de rechter niet duidelijk dat alleen KLM de steun zou gebruiken, omdat dat bedrijf zo nauw verbonden is met Air France.

Volgens een woordvoerder van het Europese Hof is dit nog niet "het einde van de saga"; de Commissie heeft nog de mogelijkheid voor een hoger beroep in de zaak en kan ook nog een nieuwe beslissing nemen over de steun. Ook KLM zegt de uitspraak te bestuderen en "vervolgstappen gaan onderzoeken".

Andere steunpakketten

Deze uitspraak betekent niet dat KLM nu iets moet gaan betalen. De luchtvaartmaatschappij heeft wel gebruikgemaakt van de garantiestelling van de overheid, maar die lening is al terugbetaald.

KLM is niet de eerste maatschappij waarbij de Europese rechter staatssteun onrechtmatig verklaart. Eind vorig jaar besloot het Europese Hof ook al dat Air France onrechtmatig steun had gekregen van de Franse overheid. Dat ging over 11 miljard euro.

Ook bij Lufthansa oordeelde het Europese Hof dat er onrechtmatige steun was verleend. In alle drie de zaken was vliegmaatschappij Ryanair de klagende partij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl