NOS Wielrennen

Olympisch kampioene Braspennincx stopt met baanwielrennen: 'Plezier is weg'

Baanwielrenster Shanne Braspennincx zet per direct een punt achter haar loopbaan. De 32-jarige olympisch keirinkampioene van Tokio in 2021 kan de motivatie niet meer opbrengen om het beste uit zichzelf te halen.

Olympisch kampioene Braspennincx (32) stopt: 'Plezier is weg'

Het trainen van toernooi naar toernooi of het toewerken naar een Europees kampioenschap of Olympische Spelen, Braspennincx voelt dat het op is. "Het doet me niet meer zoveel. Ik haalde te weinig plezier uit het proces", vertelt ze aan de NOS.

De baanwielrenster ontbrak in januari al bij de EK in Apeldoorn. Bondscoach Mehdi Kordi gaf toen aan dat ze niet fit genoeg zou zijn.

Absoluut hoogtepunt

Braspennincx beleefde tijdens de Spelen van Tokio haar absolute hoogtepunt door verrassend de gouden medaille op de keirin te winnen.

Het is een moment dat ze nog altijd koestert. "Ik wilde het onderste uit de kan halen en op die dag kwam alles samen. Daar ben ik heel trots op", zegt de Brabantse met zichtbaar veel emotie.

Shanne Braspennincx

Die emotie bij Braspennincx is niet zomaar. Haar gouden medaille was de ultieme beloning na een lang traject vol onzekerheid.

Ze kreeg in 2015 een hartaanval en werd daarna twee keer geopereerd. De onzekerheid over haar gezondheid kon Braspennincx aanvankelijk niet van zich afschudden. "Het heeft tweeënhalf jaar geduurd voordat ik weer bewust en onbewust die laatste extra paar procentjes durfde te geven."

Eremetaal

Braspennincx won naast olympisch goud in 2021 ook EK-goud op de teamsprint en de sprint. Op de WK greep ze in 2015 zilver op de keirin en veroverde ze in 2018 zilver op de teamsprint.

De baanwielrenster krijgt nu alle tijd om haar vriend Jeffrey Hoogland aan te moedigen. Hoogland is de regerend olympisch kampioen op de teamsprint.

Jeffrey Hoogland en Shanne Braspennincx

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl