NOS Sport

Braspennincx perplex: 'Wat heb ik gedaan? Ik ben gewoon olympisch kampioen'

Braspennincx: 'Ik ben gewoon olympisch kampioen!'

Ze weet ook niet wat er allemaal gebeurde, zegt baanrenster Shanne Braspennincx meerdere keren na haar gouden olympische race op het onderdeel keirin.

"Ik ben op het moment gegaan waarop ik dacht dat ik moest gaan. En ik hield het tot de streep", zegt de verrassende winnares van olympisch goud. "Ik snap er nog steeds niks van."

Dat Nederland hoge ogen kon gooien bij het baanwielrennen, stond op voorhand vast. "Maar de mannen waren topfavoriet", weet ook Elis Ligtlee, die Nederland in Rio goud bezorgde op dit onderdeel. "Shanne is degene waarvan je misschien niet had gedacht dat ze zou winnen."

Hij blijft lekker in Nederland, deze titel.

Shanne Braspennincx

Ligtlee is tot tranen geroerd na de heroïsche rit van Braspennincx. Met nog één ronde te gaan zette ze de aanval in, waarna niemand haar bijhield.

"Ik dacht dat ik in de halve finale te veel energie had gegeven", bekent Braspennincx, die zichzelf niet tot de favorieten zag voor een gouden medaille. "Maar er zat blijkbaar nog genoeg in de tank voor deze actie."

Haar partner Jeffrey Hoogland, die vrijdag om de medailles strijdt in het individuele sprinttoernooi, was er als een van de eersten bij om Braspennincx te feliciteren.

De lange weg naar Tokio

Soms loopt het gewoon zoals het loopt, glundert de winnares van het zevende Nederlandse goud in Tokio. "Dan ga ik gewoon op instinct rijden en dan zie je wat er uitkomt. Hij blijft lekker in Nederland, deze titel."

Braspennincx miste de Spelen van Rio vanwege hartproblemen. Ze herstelde en kreeg ook weer vertrouwen in haar eigen lichaam, al bleven topresultaten in eerste instantie nog achterwege.

"Het is een bijzonder lange weg geweest", blikt ze terug op de laatste vijf jaar. "Ik ben mezelf best wel vaak tegengekomen de afgelopen jaren. Het is het allemaal dubbel en dwars waard geweest."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl