NOS WielrennenAangepast

Verrassend goud voor baanrenster Braspennincx in keirintoernooi

Met perfecte race pakt Braspennincx goud op keirin

De Nederlandse baanrenster Shanne Braspennincx heeft verrassend goud gewonnen op het onderdeel keirin. In de finale nam ze met nog één ronde te gaan de kop en die stond ze niet meer af.

Ze reed op dezelfde manier naar goud als Elis Ligtlee vijf jaar geleden op hetzelfde onderdeel deed in Rio de Janeiro. Het is de zevende gouden medaille voor Nederland in Tokio.

Haar partner Jeffrey Hoogland, die dinsdag goud pakte op de teamsprint, was één van de eersten die haar feliciteerde.

De dertigjarige Braspennincx moest het in haar eindstrijd opnemen tegen de Canadese vrouwen Lauriane Genest en Kelsey Mitchell, de Nieuw-Zeelandse Ellesse Andrews en de twee Oekraïense rensters Liubev Basova en Olena Starikova. Andrews kwam als tweede over de finish, Genest als derde.

Voor Laurine van Riessen zat het olympisch keirintoernooi er snel op donderdag. De Nederlandse raakte in de kwartfinales, met nog één ronde te gaan, in een bocht uit balans en botste tegen de Britse Katy Marchant aan.

Ze kwam hard terecht op de baan en verliet de Izu Velodrome per brancard. Van Riessen is bij kennis, maar wel op weg naar het ziekenhuis.

Na een oponthoud van enkele minuten, ging het toernooi verder met heat 2 en daarin kwam het maatje van Van Riessen, Shanne Braspennincx, in actie. Zij bleek niet van haar stuk gebracht en won haar heat.

2016

Vijf jaar eerder, bij de Spelen van Rio, hield Van Riessen zichzelf nog knap in balans in het keirntoernooi, door precies over de rand van de boarding te sturen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl