De gevangenis in Idaho waar de executie mislukte
NOS Nieuws

Geen geschikte ader voor dodelijke injectie, executie gevangene in VS mislukt

De executie van een terdoodveroordeelde man in de Amerikaanse staat Idaho is mislukt doordat het gevangenispersoneel geen geschikte ader vond voor de dodelijke injectie. Na acht mislukte pogingen om een infuus in te brengen werd besloten om de executie van Thomas Creech voor vandaag te staken.

De 73-jarige Creech zit al bijna 50 jaar vast voor vijf moorden in de jaren 70, gepleegd in drie Amerikaanse staten. In 1981 sloeg hij een medegevangene dood en die zaak leidde tot de doodstraf, die vandaag zou worden uitgevoerd in de gevangenis in de plaats Kuna.

Brancard

Thomas Creech werd aan het eind van de middag (Nederlandse tijd) vastgebonden op een brancard de executieruimte binnengereden. Drie medisch geschoolde vrijwilligers probeerden een geschikte ader te vinden op zijn armen, benen en voeten voor een katheter, om daar de dodelijke injectie in te kunnen spuiten.

Ze probeerden verschillende keren om een infuuskatheter op een stuk met alcohol gereinigde huid te plaatsen, maar daar slaagden ze niet in. Na acht pogingen gaven ze het op.

Al die tijd maakte de terdoodveroordeelde oogcontact met zijn vrouw, familieleden en andere getuigen van de executie die vanuit een kamer toekeken.

Een foto uit 2002 van Thomas Creech

Het is niet duidelijk wat er nu met de terdoodveroordeelde gaat gebeuren. Zijn advocaat diende onmiddellijk na het fiasco in de executieruimte een verzoek in om de doodstraf in trekken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl