Mitch McConnell eerder deze maand in het Capitool
NOS Nieuws

Langstzittende Republikeinse leider McConnell treedt dit najaar af

De Republikeinse leider in de Amerikaanse Senaat, Mitch McConnell, treedt in november af als partijleider. De 82-jarige politicus kondigde zijn vertrek vandaag aan in de Senaat. Hij blijft wel tot het einde van zijn termijn, in januari 2027, lid van de Senaat.

"Een van de meest ondergewaardeerde talenten in het leven is te weten wanneer het tijd is om verder te gaan naar het volgende hoofdstuk van het leven", citeert persbureau AP McConnell. Hij vervolgde met de mededeling hij stopt als Republikeinse leider in de Senaat en dat het tijd is voor een nieuwe generatie.

Wegtrekkers

McConnell baarde vorig jaar opzien door twee keren te verstijven tijdens persconferenties. Eerder dat jaar liep hij een hersenschudding op na een ongelukkige val. Het leidde tot vragen over de gezondheid van de Republikeinse leider. Na de incidenten mocht hij van de arts van het Congres weer aan het werk.

Dit was de eerste keer dat dat gebeurde, in juli vorig jaar:

Republikeinse leider McConnell baart opzien met wegtrekker

McConnell zit al sinds 1985 in de Senaat, namens de staat Kentucky. Sinds 2007 is hij de leider van de Republikeinen, waarmee hij dit jaar de langstzittende partijleider in de geschiedenis van de Amerikaanse Senaat werd.

Hoewel McConnell over ruim een half jaar dus afstand doet van zijn leiderschap, zegt hij nog genoeg energie te hebben voor de komende periode. "Ik heb nog genoeg brandstof in mijn tank om mijn critici grondig teleur te stellen, en ik ben van plan om dat te doen met al het enthousiasme waaraan ze gewend zijn geraakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl