Mitch McConnell
NOS NieuwsAangepast

Republikeinse leider McConnell mag van arts werk hervatten na 'bevriezing'

De Republikeinse Senaatsleider Mitch McConnell mag van de arts van het Congres weer aan het werk na het incident van woensdag waarbij hij bevroor na een vraag van de pers. Na het incident zei een woordvoerder dat McConnell een arts zou raadplegen voordat hij een volgend publiek optreden zou hebben. Volgende week komt de Senaat weer samen na een zomerreces van vijf weken.

Het is voor de Republikeinen belangrijk dat de 81-jarige McConnell gezond is: zijn afwezigheid betekent dat zij een stem minder hebben in de Senaat. De afgelopen maanden wordt vaker gespeculeerd over de gezondheid van de leider. Hij was in maart dit jaar afwezig in de Senaat nadat hij was gevallen. Daarbij liep hij een hersenschudding en een gebroken rib op. In april keerde hij na zes weken weer terug.

En eind vorige maand raakte hij de draad kwijt tijdens een persconferentie en staarde hij een halve minuut lang wezenloos voor zich uit. Hetzelfde gebeurde gisteren.

81-jarige senator valt zeker een halve minuut stil na vraag

De arts die McConnell groen licht gaf, zegt dat hij al zijn verplichtingen weer kan oppakken. "Het is niet ongewoon dat een licht gevoel in het hoofd optreedt bij het herstel van een hersenschudding. En dat kan ook voorkomen vanwege uitdroging", schrijft de dokter. Hij zegt er niet bij of hij McConnell persoonlijk heeft onderzocht.

McConnell is al zestien jaar de leider van de Republikeinen in de Senaat. Daarmee is hij de langstzittende partijleider in de geschiedenis van de Amerikaanse Senaat. Er is in de Verenigde Staten geen maximumleeftijd voor politici, waardoor er veel prominente figuren op leeftijd zijn. Zo is president Biden 80.

In de Senaat is de gemiddelde leeftijd 64 jaar. De oudste senator is de Democraat Dianne Feinstein, die 90 jaar is. Net als McConnell kampt zij met gezondheidsproblemen. Zo was zij dit jaar maanden afwezig vanwege onder meer een hersenontsteking, waardoor haar stem verloren ging in de Senaat. Andere senatoren op leeftijd zijn onder anderen de Republikein Chuck Grassley (89) en Democraat Bernie Sanders (81).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl