Mitch McConnell verstijft opnieuw
NOS NieuwsAangepast

Republikeinse leider McConnell valt opnieuw stil tijdens persconferentie

De Republikeinse leider in de Amerikaanse Senaat Mitch McConnell kon voor de tweede keer in een paar weken tijd niet uit zijn woorden komen en verstijfde tijdens een persconferentie. De 81-jarige politicus bleef ruim een halve minuut stil en leek voor zich uit te staren nadat hem werd gevraagd of hij zich opnieuw verkiesbaar wil stellen.

In eerste instantie leek hij de vraag niet goed te kunnen horen. Toen de vraag opnieuw werd gesteld, bevroor hij. Een woordvoerder vroeg hem of hij de vraag gehoord had en ook daarna bleef het stil.

McConnell kan de vraag niet beantwoorden:

81-jarige senator valt zeker een halve minuut stil na vraag

Vorige maand gebeurde iets soortgelijks. Op zijn wekelijkse persconferentie in de Senaat bleef hij bijna een halve minuut stil en staarde voor zich uit. De persconferentie werd stilgelegd en McConnell werd weggevoerd. Kort daarna hervatte hij de bijeenkomst.

Een woordvoerder van de Republikeinse leider verduidelijkte na het meest recente incident dat McConnell zich even licht in zijn hoofd voelde tijdens de persconferentie. De politicus zal uit voorzorg een dokter raadplegen. Verder werden geen details over zijn gezondheid gedeeld.

Langstzittende partijleider

In maart liep McConnell een hersenschudding op en brak hij een aantal ribben bij een ongelukkige val, wat leidde tot vragen over zijn gezondheid. Na een periode in het ziekenhuis en een revalidatie kon hij in april weer terugkeren in de Senaat, maar daarna is hij volgens Amerikaanse media nog een keer gevallen. McConnell had als kind polio en loopt daardoor moeilijk de trap op.

Hij zit al sinds 1985 in de Senaat, namens de staat Kentucky. Alleen een senator uit Iowa zit er langer dan hij. McConnell is sinds 2007 de leider van de Republikeinen en werd dit jaar de langstzittende partijleider in de geschiedenis van de Amerikaanse Senaat.

Discussie

De uitval van McConnell zal ongetwijfeld bijdragen aan de discussie over de hoge leeftijd van prominente Amerikaanse politici. Zo zal zittend president Biden 82 zijn als hij wordt herkozen, bijna vijf jaar ouder dan Ronald Reagan als oudste president bij zijn afscheid in 1989 was. Bidens belangrijkste tegenstander Trump is slechts drie jaar jonger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl