NOS Nieuws

Wekdienst 26/2: Conclusie onderzoek fraudebeleid overheid • Nieuwe gespreksronde formatie

Goedemorgen! Vandaag wordt het eindverslag gepresenteerd van de parlementaire enquêtecommissie naar het fraudebeleid van de overheid. Ook begint er een nieuwe gespreksronde onder leiding van informateur Putters met de fractieleiders van de Tweede Kamer.

Maar eerst het weer: In het midden en zuiden van het land is het vanochtend regenachtig. Gedurende de middag wordt het geleidelijk droger en komen opklaringen voor. Het wordt 5 tot 8 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De parlementaire enquêtecommissie die het fraudebeleid van de overheid heeft onderzocht, presenteert het eindverslag. De Tweede Kamer hoopt daarmee meer inzicht te krijgen in hoe het zo fout kon gaan met bijvoorbeeld het schandaal rond de kinderopvangtoeslag.
  • Informateur Putters start een nieuwe gespreksronde met de fractieleiders van de Tweede Kamer, na de vastgelopen eerste informatiepoging van Ronald Plasterk.
  • In de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol begint het Openbaar Ministerie zijn slotbetoog in het hoger beroep van liquidatieproces Eris, rond leden van motorclub Caloh Wagoh. In 2022 kregen vier van de negentien verdachten levenslang opgelegd.

Wat heb je gemist?

Het gaat met de huidige plannen van de provincies en het Rijk niet lukken om de doelen te halen voor de natuur,
stikstof, het klimaat en het water. Dat concluderen onder meer het Planbureau voor de Leefomgeving en het RIVM. De deskundigen noemen het onrealistisch dat de gestelde doelen de komende tien jaar volledig worden gehaald.

Zo moeten boeren meer kostbare en vergaande maatregelen doorvoeren voor het halen van de landbouwdoelen. En om de natuur- en waterdoelen te halen, is veel meer natuur nodig dan nu is afgesproken. Volgens de onderzoekers moet het Rijk scherpere keuzes maken en bepalen welke subsidies echt zinvol zijn.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

Na corona is het aantal bezoekers aan bossen en natuurgebieden hoog gebleven. Op sommige plekken is het soms te druk, vindt Staatsbosbeheer. De natuur heeft rust nodig. Dus geldt op steeds meer plekken: verboden toegang.

Ook in dit gebied, op de Veluwe:

Wandelaars vaker geweerd uit broedgebieden: 'Anders gaan we soorten verliezen'

Fijne maandag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl