Aanhangers van Bolsonaro gingen massaal de straat op in Sao Paulo
NOS Nieuws

Tienduizenden Brazilianen de straat op in steunbetuiging aan Bolsonaro

In de Braziliaanse stad Sao Paulo zijn tienduizenden aanhangers van oud-president Bolsonaro de straat op gegaan als steunbetuiging. Tegen Bolsonaro lopen meerdere onderzoeken door justitie en politie.

Zo doet de federale politie onderzoek naar zijn vermeende rol in de bestorming van het parlement door zijn aanhangers op 8 januari vorig jaar, na Bolsonaro's verlies in de presidentsverkiezingen. Ook wordt hij beschuldigd van het illegaal ontvangen van juwelen uit Saudi-Arabië tijdens zijn presidentschap.

Begin deze maand deed de politie een huiszoeking bij hem. Daarbij werd zijn paspoort afgenomen. Daarnaast werd bekendgemaakt dat hij het land voorlopig niet uit mag. Na die huiszoeking riep hij zijn aanhangers op de straat op te gaan.

Avenida Paulista stroomde vol met betogers. Ze vinden dat de huidige president Lula vorig jaar op oneerlijke wijze verkiezingen heeft gewonnen.

Dit zijn beelden van de bijeenkomst:

Grote bijeenkomst Bolsonaro

Bolsonaro liet in een toespraak weten dat hij de vrede wil herstellen en de gebeurtenissen uit het verleden wil uitwissen. "We moeten in vrede verder leven en stoppen met zo zenuwachtig te zijn. Die arme mensen die in Brasilia zitten opgesloten, moeten amnestie krijgen."

Daarmee doelt hij op de tientallen mensen die na de bestorming van overheidsgebouwen veroordeeld zijn voor poging tot staatsgreep. Bolsonaro ontkende in zijn speech dat er destijds sprake was van een staatsgreep. "Wat zie je bij een coup? Tanks in de straten, wapens en een samenzwering. Daar was geen sprake van in Brazilië."

Bolsonaro mag tot 2030 geen gooi doen naar het presidentschap, omdat hij twee keer is veroordeeld voor machtsmisbruik. Wel is hij nog steeds actief in de Braziliaanse politiek.

Jaïr Bolsonaro met zijn vrouw Michelle, bij de demonstratie in Sao Paulo

Sommige betogers hadden Israëlische vlaggen meegebracht, uit protest tegen president Lula. Die vergeleek onlangs het Israëlische militaire offensief in de Gazastrook met de Holocaust. Die uitspraak heeft tot een diplomatiek conflict met Israël geleid.

Ook Bolsonaro zelf zwaaide met de Israëlische vlag. Hij noemde vorige week de opmerkingen van Lula "crimineel".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl