NOS Voetbal

Met vijf verdedigers krijgt Ajax in Alkmaar nieuwe dreun, AZ met 2-0 te sterk

Bekijk de samenvatting van AZ - Ajax

AZ heeft het strompelende Ajax de zoveelste dreun verkocht. De Alkmaarders waren door twee goals van Ruben van Bommel met 2-0 de sterksten en vergrootten het gat met nummer vijf Ajax op de ranglijst tot zes punten.

Uit pure wanhoop in donkere tijden paste coach John van 't Schip een noodgreep toe in de opstelling. Ajax wisselde het traditionele 4-3-3 in voor een systeem met vijf verdedigers, met Anton Gaaei, Devyne Rensch, Josip Sutalo, Jorrel Hato en Borna Sosa.

Stand eredivisie

Was de dit seizoen zo vaak lekkende defensie van Ajax daarmee opeens waterdicht? Allerminst. Het lag nog steeds open en de linksbuiten van AZ, Ruben van Bommel, demonstreerde dat in de zevende minuut op pijnlijke wijze.

Van Bommel glipt erlangs, Gaaei weer geslachtofferd

Van Bommel glipte vanaf links weg bij Gaaei, kreeg ook alle ruimte van Sutalo en passeerde doelman Diant Ramaj in de korte hoek. Het energieke AZ, dat vorige week pas de eerste zege onder coach Maarten Martens pakte, denderde door in de openingsfase en speelde Ajax van de mat.

Het was Van Bommel die de score had kunnen verdubbelen. Hij troefde Sutalo en Benjamin Tahirovic simpel af, maar oog in oog met Ramaj schoof hij de bal naast. Aan de andere kant moest AZ-keeper Mathew Ryan optreden bij een schot van Gaaei.

Kijk hieronder naar de reacties van John van 't Schip en Brian Brobbey:

  • ANP
    Van Bommel viert de snelle 1-0 tegen Ajax

Van 't Schip had genoeg gezien. Net als bij de vorige coach Maurice Steijn, tegen Feyenoord eind september (0-4), was de matig spelende Gaaei het slachtoffer van een vroege wissel. Toen werd de Deen in de 32ste minuut gewisseld, nu in de 36ste minuut, na liefst elf keer balverlies.

"Lullig voor Anton", verklaarde Van 't Schip. "Maar we moesten handelen. Mentaal zag je dat hij erdoorheen zat, Dan kan je hem wel laten staan, maar voor hetzelfde geld krijg je dan nog een tegengoal."

Debuut Kaplan na meer dan anderhalf jaar

De Turkse verdediger Ahmetcan Kaplan, terug van blessureleed, viel in en maakte zo meer dan anderhalf jaar na zijn komst van Trabzonspor zijn eerste eredivisieminuten. Met Kaplan in de ploeg kreeg Ajax meer controle over de wedstrijd. AZ nam ook gas terug.

"Kaplan speelde een goede rol", aldus Van 't Schip. "Aan de bal werden we steeds beter. De afstemming gedurende de wedstrijd werd ook beter. Het was natuurlijk een nieuwe manier van spelen. Dat was wennen. In de tweede helft hebben we weinig meer weggegeven."

Ahmetcan Kaplan (r) en Vangelis Pavlidis (l)

De marge van één maakte dat het in Alkmaar spannend bleef, al creëerde Ajax nauwelijks kansen. Kenneth Taylor had er één en een schot van Branco van den Boomen ging naast. In de 67ste minuut deed AZ de deur hard dicht. Op aangeven van Mayckel Lahdo schoot Van Bommel uit de draai zijn tweede binnen.

Scoren tegen Ajax, net als vader Mark van Bommel

Opa Bert van Marwijk zag het vanaf de tribune met genoegen aan. Van Bommel deed wat zijn vader Mark ook presteerde, scoren tegen Ajax. Mark van Bommel deed dit op 18 april 1999 voor Fortuna, en voor PSV op 10 februari 2000, 26 oktober 2003 en 20 maart 2005 (hattrick).

De eerste eredivisiegoals van Ruben van Bommel dit kalenderjaar waren goed voor de zege. Toen Van Bommel al een publiekswissel had gekregen, werd een Ajax-goal van Brian Brobbey vanwege buitenspel afgekeurd.

Kijk hieronder naar een voorspelling van Pierre van Hooijdonk over Ruben van Bommel en de reacties van Van Bommel en AZ-coach Maarten Martens na de wedstrijd:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl