NOS Voetbal

AZ'er De Wit spreekt in aanloop naar kraker tegen Ajax nog niet van rampseizoen

Waar Dani de Wit ooit kind aan huis was bij Ajax, is hij dat inmiddels bij AZ. De middenvelder speelt al bijna vijf jaar voor de Alkmaarders en beleefde er nog niet eerder zo'n onrustig seizoen. Maar hij wil nog niet te vroeg conclusies trekken: "We kunnen niet zeggen dat het een rampseizoen is of dat we er niets van bakken."

AZ-middenvelder over Ajax en mogelijk vertrek: 'Italië kan mooie stap zijn'

Na een goede start kwam de klad er bij het ambitieuze AZ in. De club haakte af in de strijd om de koppositie en vindt zichzelf inmiddels terug op de vierde plek. Ook werd de ploeg uitgeschakeld in de groepsfase van de Conference League en in de KNVB-beker.

Jansen geslachtofferd

Ondertussen werd trainer Pascal Jansen geslachtofferd. Hij werd in januari ontslagen en opgevolgd door Maarten Martens. De Wit wil nog geen label plakken op dit seizoen. "Maar voorlopig is het erg wisselvallig. We hebben een hele goede eerste periode gehad en de laatste maanden is het wat minder."

Hij zegt zo snel mogelijk terug te willen naar het spel en de resultaten van het begin van het seizoen. Een thuisoverwinning op Ajax, zondag, zou de stemming in ieder geval ten goede komen.

Dani de Wit als speler van Ajax in duel met Robert Lewandowski, die toen nog voor Bayern München speelde (2019)

De wedstrijd is bijzonder voor De Wit omdat hij dertien jaar bij de Amsterdamse club speelde. Eerst in de jeugd, daarna bij Jong Ajax en vervolgens ook nog even bij het eerste. Zo was hij meerdere keren invaller in de succesvolle Champions League-campagne in 2018/2019, die voor Ajax in de halve finale eindigde.

Steun van fans

"Ik heb er heel lang gespeeld, mooie momenten gekend en voetbalvrienden gemaakt", vertelt De Wit met gevoel voor melancholie. Toch is duidelijk dat de man uit Bovenkarspel AZ inmiddels net zo'n warm hart toedraagt.

Dat zien de supporters ook. De Wit belandde dit seizoen op de bank bij AZ, maar werd toegezongen door het publiek. "Dat steuntje in de rug is mooi."

Onder de nieuwe trainer Martens is de hardwerkende middenvelder weer basisspeler. Al met al is hij daarom op persoonlijk vlak best tevreden over dit seizoen. "Het kan altijd beter. Dat zal elke topsporter zeggen, maar uiteindelijk speel ik veel. Ook heb ik goals gemaakt en assists gegeven."

Vorige week scoorde hij bijvoorbeeld de winnende treffer op bezoek bij Fortuna Sittard (1-2). Daar kwam veel ontlading vrij, geeft hij zelf ook toe. "We weten allemaal in wat voor situatie we zitten. Ik hoop dat we eruit komen door deze goal."

Dani de Wit na zijn goal tegen Fortuna Sittard

Hoelang De Wit nog goals blijft maken voor AZ is nog maar de vraag. Zijn contract loopt aan het eind van dit seizoen af en hij sluit een vertrek niet uit. Afgelopen winter werd hij al in verband gebracht met Lecce en Genoa. "Er is veel over gezegd en er is niet veel van waar. Al was er natuurlijk wel interesse."

Contact met Koopmeiners

De stap naar Italië is ook weer niet zo'n gekke gedachte. De afgelopen jaren vetrokken meerdere AZ'ers naar de Italiaanse competitie. Teun Koopmeiners (Atalanta), Jesper Karlsson, Sam Beukema, Jens Odgaard (allen Bologna) en Tijjani Reijnders (AC Milan) spelen nu in de Italiaanse Serie A.

De Wit geeft zelf ook toe dat een stap naar Italië mooi kan zijn. Dat hoort hij bijvoorbeeld van Koopmeiners, met wie hij nog steeds contact heeft. Ook meldt De Wit dat hij de ambitie heeft om naar "een nog mooiere competitie te gaan".

Desondanks heeft hij het ook over die andere optie: bij AZ blijven. "Je moet ook blij zijn met wat je hebt. Ik geniet ervan om voor AZ te spelen. Ik kan mij hier nog ontwikkelen."

"Sommige jongens willen vroeg weg. Laat het eerst zien bij je club", adviseert de 25-jarige De Wit, die vindt dat hij dat inmiddels zelf wel heeft gedaan bij AZ.

Dani de Wit juicht samen met Teun Koopmeiners (2020)

De Wit benadrukt dat hij op dit moment met maar één ding bezig is. "Dat is AZ. We willen derde worden." Daarom bestempelt hij de wedstrijd tegen nummer vijf Ajax als belangrijk.

Hoewel het seizoen van Ajax misschien nog wel woeliger is dan dat van AZ en de Amsterdammers lager staan op de ranglijst, denkt hij dat het een pittige wedstrijd gaat worden. "Ze hebben heel veel kwaliteit." Hij verwijst bijvoorbeeld naar de in vorm verkerende spits Brian Brobbey.

Oude werkgever

Moeite met het pijn doen van zijn oude werkgever heeft De Wit niet. Eerder dit seizoen scoorde hij al in de Johan Cruijff Arena, toen AZ met 2-1 won. "Een mooi moment." Om daar nuchter aan toe te voegen: "Het was een van de vele wedstrijden".

Hij snapt zelf dat het misschien iets te onverschillig klinkt. De aanvallend ingestelde speler weet namelijk dat een wedstrijd tegen de Amsterdammers een speciale lading heeft. "Ook als je niet voor Ajax hebt gespeeld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl